ZETApress

hírportál

Bezárult az alternatív színházi szemle

Tamási ZoltánLezárult a szeptember 11-e óta tartó XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle, ahol minden versenyelőadás és műhelyprodukció teltházzal futott. A szakmai beszélgetéseken és a Szemlét záró konferencián is nagy volt az érdeklődés.

A Forgách András, íróból, Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatójából és Kőrösi Zoltán, dramaturg-íróból álló szakmai zsűri hat, stílusosan elnevezett díjat osztott ki idén: A legütősebb előadásnak Ladányi Andrea és Borlai Gergő: BL-jét ítélték, de kiadtak egy Díjonysos-t, egy Szertartás-, egy Rettentő szörny- és egy Titkos lakás-díjat is. Az ún. Kreml-díjat ? melyet Budapest Főváros Önkormányzata ajánlott fel ? Tamási Zoltán kapta a Hű, de messze van Petuski! ? című előadásért.

Teltházzal futott a XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle összes programja szeptember 11-15-e között, ahol olyan egyedülálló és színvonalas produkciókkal ismerkedhetett meg a közönség, mint Tasnádi István: Fédra Fitness-e a szerző rendezésében és a KoMa Társulat előadásában, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Törékeny című darabja, az Élőkép Társulat Psychotechnikuma, a Közép-Európa Táncszínház Szájbanforgó című produkciója, Moliére A mizantrópja az Örkény Színháztól, Gothár Péter rendezésében, illetve a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kasimir és Karoline című előadása, Forgács Péter rendezésében.

A Forgách András, íróból, Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatójából és Kőrösi Zoltán, dramaturg-íróból álló szakmai zsűri hat, stílusosan elnevezett díjat osztott ki idén. A HOPPart Társulat, a Városi Színház/Sirály és a Tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciója, a Szörprájzparti szerzője-rendezője, Kárpáti Péter és csapata nyerte el a zsűri Titkos lakás-díját. Az Ágens Társulat Ira (düh) című produkciójában nyújtott alakításáért Philipp György Szertartás-díjban részesült, a Gergye Krisztián Társulat egyik tagja, Tárnok Marica pedig Díj-onysos-t kapott A szatírban nyújtott teljesítményéért.

Ladányi Andrea és Borlai GergőLadányi Andrea és Borlai Gergő BL-je bizonyult A legütősebb előadásnak az idei Szemlén, melynek versenyprogramját 149 előadásból Karsai György egyetemi tanár válogatta. A Stúdió K két előadással érkezett, s mindkettő elvitt egy-egy díjat: a Zalán Tibor Rettentő görög vitéz című művéből készült előadás bábkészítői, Németh Ilona és Bodor Katalin kapták a Rettentő szörny-díjat, míg Venyedikt Jerofejev drámájának adaptációja, a Hű, de messze van Petuski! rendező-előadójának, Tamási Zoltánnak ítélték oda az ún. Kreml-díjat, mely Budapest Főváros Önkormányzatának felajánlása.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt reprezentatív bemutatkozási lehetőséget a független színházi társulatok számára. Az első nyolc évben Budapesten, 2003-tól 2007-ig Szegeden zajlott az esemény, melyet 2008. óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége egymással karöltve Debrecenben rendez meg. A Szemle teljes programja weboldalukon megtalálható.

MasterCard, a főszponzor

Amikor azon gondolkodtuk, hogy milyen művészeti ágakat, intézményeket, eseményeket támogasson a MasterCard Magyarországon, elsősorban nem a klasszikus marketingszempontokat helyeztük előtérbe. Mindenekelőtt olyan művészeket, társulatokat kerestünk, akiknek a produkcióit magunk is szívesen nézzük meg, s akiket sem az állam, sem a piaci szereplők nem halmoznak el támogatással, de teljesítményük, alkotásaik igazi értéket képviselnek itthon és külföldön egyaránt. Többek között ezért is esett a választásunk a DASZSZ-ra ? mondta Gauder Milán, a MasterCard Europe területi vezetője.

Ahogy szponzorációs tevékenységük szlogenje is mondja: ? A MasterCard a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója; célunk, hogy az igényes és tartalmas szórakoztatás, kulturális élet képviselő művészek mindinkább élvezzék az anyagi függetlenség okozta művészi szabadságot, hozzájárulva ezzel hazai és nemzetközi sikereikhez.

Szóljon hozzá!