ZETApress

hírportál

Fülig Jimmy Városmajorban

Piszkos Fred FogivalVajda Katalin ? Lázár Zsigmond ? Baráthy György: Piszkos Fred, a kapitány című zenés játékát mutatja be június 6-7-én, péntek-szombaton és augusztus 23-24-én, szombat-vasárnap 20 órakor a Városmajori Szabadtéri Színpad Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány című regényéből. A mű a Szabad Tér Színház és a Fogi Budapesti Bulvárszínház közös produkciója.

Nincs még egy olyan magyar szerző, akinek sajátos és varázslatos világa intelligens, kacagtató és mégis fájdalmasan szép humorral párosulna. Rejtő olyan klasszikusa a magyar szórakoztató regénynek, mint az angol Wodehouse, vagy akár az abszurd humorú Stephen Leacock. Rajtuk is túlmutat azonban hihetetlen fantáziájával és mély életbölcsességével, amit igen kalandos, de fájdalmasan rövid élete hitelesít. Generációk nőttek és még nőnek fel ma is rajta

Rejtő szereplői alvilági figurák, akik előbb lőnek, aztán kérdeznek, de olyan kifinomultan beszélnek, mint megannyi angol lord. Elég, ha csak a regény halhatatlan kezdősorára gondolunk: Uram! A késemért jöttem! Mindez egy lerobbant, düledező, verekedésben széthullott kocsmában, az egyik verekedő szájából. Kevés olyan regényről tudunk, aminek első mondata szállóigévé, egyben a magyar kultúra szerves részévé vált. És miért musical? ? Mert a közönség imádja a zenés darabokat, és azért, mert Rejtő világát, abszurditását, humorát és filozófiáját a zene segítségével tudjuk igazán közel vinni a publikumhoz.

A zenés játék sajtótájékoztatóját ma délelőtt stílszerű helyen, a Kazinczy utcai Szimpla-kert romkocsmában tartották. Az eseményen Sas Tamás rendező és Vajda Katalin szerző mellett több szereplő ? Miller Zoltán, Bezerédi Zoltán, Gesztesi Máté, Balikó Tamás, Koós Réka, Tunyoghy Bernadett, Balogh Anna, Fogarassy András, Vándor Éva, stb. ? bemutatták a készülő előadás részleteit. Tulipán szerepében Bodor Gézát látjuk majd. A Jóban ? Rosszban sorozat egykori Budai Krisztián ex-polgármesterével 2012. augusztus 27-én a Duna-parti száj- és lábfestők között találkoztunk. Akkor épp szünetelt a forgatás, azóta viszont már rég kiírták sorozatból.

Szóljon hozzá!