ZETApress

hírportál

Bárzongoristák a Caféban

Nyári mosolyIndulhat a hangok csatája. Összeállt a New York Café Bárzongorista Verseny mezőnye. Megvan az a kilenc versenyző, akik indulhatnak az idei Év Bárzongorisája-címért. A megmérettetés első fordulója a Világ Legszebb Kávéházában lesz január 20-án, hétfőn 19 órától. A nyertes egy Roland-zongorát kap.

Két fordulóban választotta ki a zsűri azokat a versenyzőket, akik a jövő hétfői elődöntőben indulhatnak. Innen öten jutnak a döntőbe, a fináléban pedig hárman párbajoznak majd. A versenyt az érdeklődők online is nyomon követhetik a weboldalon, ahol a megmérettetés pontos leírása is megtalálható. Természetesen, mint a tavalyi versenysorozatban, most is számítunk a nézők véleményére, olyannyira, hogy a közönség maga is befolyásolhatja a verseny alakulását. Egyrészt a helyszínen jelenlévő vendégek szavazhatnak a továbbjutók személyére, másrészt az interneten is hozzá lehet járulni a végeredményhez világhálós voks alapján ? tudtuk meg Bella Gabriellától.

Minden egyes forduló alkalmával három lehetséges kieső kerül a zsűri elé. Közülük egyet visszaküldenek a szakemberek, a másik két lehetséges kieső közül a közönség mentheti meg a számára meggyőzőbb produkciót bemutató versenyzőt. Mindenre odafigyelnek az ítészek. Nyári Károly, a New York Café Bárzongorista Verseny zsűrijének elnöke elmondta: többféle szempontot vesznek figyelembe, amikor arról döntenek, hogy a jelentkezők közül kiket engednek a mezőnybe. Az alapfeltétel, hogy a versenyzők megfelelő szintű technikai felkészültséggel rendelkezzenek. Ez az előadásuk egyik elengedhetetlen része. Az adott művet a jelentkezőknek a saját elképzeléseik alapján kell tudniuk megoldani. Nagyon fontos szempont a különböző tematikák alapján összeállított versenyprogramban a stílusok helyes értelmezése, de lényeges a versenyre kiírt művek pontos és tökéletes ismerete.

A zsűri azt is figyeli, hogy az adott vagy választott mű zenei kivitelezése milyen igényesen történik. A legfontosabb szempont mégis talán a kisugárzás, vagyis, hogy az adott művet, az előadó hogyan tudja átadni a közönségnek. Nagyon fontos a tökéletes zongorázás, de elengedhetetlen, hogy a játék megszólítsa, elérje a hallgatókat. A verseny első helyezettje egy Roland-zongorát nyer, a második-harmadik helyezett pedig nagy értékű hangszercsomaggal lesz gazdagabb. A verseny végén természetesen lesz közönségdíjas, aki mint októberben megírtuk, a New York Palota Salon Éttermének meghívását kapja.

Szóljon hozzá!