ZETApress

hírportál

Visszatérés a Zeneakadémiára

MÁV Szimfonikus ZenekarNégy év szünet után újra megnyitja kapuit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ? ismertebb nevén a Zeneakadémia. Ez a régóta várt, örömteli esemény a MÁV Szimfonikusok életében is komoly változásokkal jár majd ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Lendvai György ügyvezető igazgatótól és Csaba Péter művészeti vezetőtől, a Bartók Béla úti Hadik Kávézóban.

A Nagyterem messze földön híres akusztikáját élvezhetik ezentúl az Erdélyi Miklós-, illetve a Lukács Miklós-bérletek megváltói ? a kívül-belül megújult épület összesen 12 koncertünk helyszínéül szolgál az új évadban. A MÁV Szimfonikus Zenekar egyébként egy évvel alapítása után, 1946 őszén kezdte első bérleti hangversenysorozatát a Zeneakadémia épületében. Azóta, 63 éven keresztül minden évben itt indította el ezeket a sorozatokat, egészen az épület 2009-es bezárásáig. Az októberi újranyitásról Dr. Batta András rektor a Liszt-mellszobor hétfői avatásán beszélt.

Kobayashi újra Budapesten

Az új évad másik nagy eseménye egy évforduló: 2014-ben lesz 40 éve annak, hogy a Magyar Televízió megrendezte első karmesterversenyét. Győztese, az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro életében ekkor vezényelt először külföldi zenekart ? történetesen épp a MÁV Szimfonikusokat. A világhírű dirigens azóta is jó kapcsolatot ápol a zenekarral; a hat hangversenyből álló megemlékezés csúcspontja az az áprilisi gálakoncert lesz, amelyen Kobayashi a MÁV Szimfonikusokat vezényli.

Hangversenybérletek

A 2013-2014-es évadban hét bérletsorozat 32 koncertjéből választhat a közönség. Emellett természetesen számos bérleten kívüli koncertet szervezünk, és folytatódnak gyermekprogramjaink is. Korábbi művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor három alkalommal dirigálja együttesünket, csakúgy, mint Kesselyák Gergely, aki immár hatodik évada zenekarunk karmestere; a programok zöme továbbra is Csaba Péter művészeti vezető irányítása alatt zajlik, aki második szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Mint elmondta, a hangversenyek sorából elsősorban azt a jövő májusi koncertet szeretné kiemelni, amelynek vendégművésze nem más, mint a legendás zongorista, Menahem Pressler. A világhírű Beaux Arts Trio alapító tagja Mozart B-dúr zongoraversenyét adja elő a zenekarral májusban a Művészetek Palotájában.

Gyermekprogramok

Az eddigiekhez hasonlóan folytatódnak gyermekprogramjaink a 2013-2014-es évadban is. Havonta egy alkalommal jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezzük Szeretethang elnevezésű koncertjeinket várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A hangszereket bemutató, óvódásoknak szóló játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép 2×4 alkalomból áll. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Mindhárom programot Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével.

Megújult a zenekar Baráti Köre

Megújult formában várja az érdeklődőket a MÁV Szimfonikusok Baráti Köre a 2013-2014-es évadban. Az évi két klubdélután mellett kedvezményes jegyvásárlásra nyílik lehetőség, az általunk megjelölt koncerteken. Emellett pedig évente három alkalommal egy-egy főpróbát is megtekinthetnek tagjaink. A Baráti Kör nyújtotta előnyöket éves tagsági kártya megváltásával vehetik igénybe az érdeklődők. A tagság ára bérleteseink, illetve régi tagjaink számára ötszáz, új tagok számára ezer forint.

Szóljon hozzá!