ZETApress

hírportál

Radnóti a Radnótiban

Radnóti-MiklósMájus 5-én, Radnóti Miklós születésének 104. évfordulóján táncdráma lesz két felvonásban a RAM Colosseumban. Rendező: Meskó Zsolt, koreográfus: Román Sándor ? tudtuk meg a tegnap esti sajtótájékoztatón. Címe az is lehetne: A halál oka zsidó ? Radnóti Miklós emlékére.

A Radnóti Miklós Művelődési Központ fennállásának második évében ? 2011. áprilisi megnyitójáról mi is írtunk ? nemes kötelezettségének tesz eleget, amikor névadója emléke előtt tisztelegve, a költő életét és életművét bemutatva rendhagyó színpadi előadást hoz létre az Experidance Tánctársulat.

Radnóti élete és 1944. november 9-ei halála már-már banálisan tipikus XX. századi európai és magyar sors, százezrek, milliók életútja. Egyéni tragikumára már fel se kapjuk a fejünket, de az a szépség és humánum, amellyel a költő a magából kifordult ember legszörnyűbb tetteit élete utolsó pillanatáig leírja, a kötelező olvasmányokkal való találkozás kényszerű monotóniáján is áthatolva, megérinti a lelkünket.

Radnóti Miklós úgy ír és úgy beszél, mintha a társunk lenne, mintha az előbb még itt beszélgettünk volna vele egy kávéház asztalánál. Egy időre elutazik, egy közeli világégésbe, de még onnan is küldi a leveleit, a verseit és aztán csendben, jeltelenül meghal, s vele együtt százak és ezrek. Amíg az Erőltetett menet munkaszolgálatosait naponta lőtték bele a tömegsírokba, addig Budapesten a színházak új bemutatókra készültek, az emberek futottak a villamos után, udvariasan kikerülve a sárga csillagos, pályaudvarokra induló meneteket. A sötétség és a fény nem egymást váltotta, hanem minden pillanatban együtt volt jelen.

Az előadás ezt a kettősséget próbálja megmutatni. A színpadi cselekmény keretét, az erőltetett menet Borból Abda felé vezető útja adja. Ennek az útnak az állomásai keverednek a hónapokkal, évekkel korábbi, a költő naplójából vett részletekkel. A hétköznapokkal, amikor az árnyak még csak a látóhatáron jelentek meg és nem borított be még mindent a sötétség délben. A szerelem még tavaszi ragyogásban tündökölt, s még oltalmat lelt, s a bájoló szavak még oltalmat adtak, s reményt. Az előadás, a tánc- és a prózai színház stíluselemeit ötvözi. A darabban a karaktereket megjelenítő 22 táncos mellett megszólalnak a költő versei, levelei, naplórészletei, a színen megjelenő 10 színész előadásában és hangbejátszásokban. A szerplők közül nyolcan hangszeren is játszanak.

Mondják, a gázkamrába indulók az utolsó percig vagy nem hitték el mi vár rájuk, vagy remélték a csodát. Az ember védekezik, a költő eszköze e védekezésben a szépség és humánum, de Radnóti életében a hihetetlen, valósággá válik, s az utolsó versei írásakor már tudja mi vár rá, s az elkerülhetetlen valóban be fog következni. Radnóti élete örök példa, hogyan felelhet egy európai ember arra, amikor embertársai a történelem köpönyegébe bújva ököllel az arcába csapnak.

Főszereplő a 30 éves kaposvári Kroó Balázs, aki azon kívül, hogy remek színész, hasonlít is a 35 évet megélt Radnótira. A rendezővel való beszélgetései közben kiderült, hogy zsidó nagyszülei a vészkorszak áldozatai. S mily furcsa a sors, Meskó Zsolt nagyapja akkor a Parlamentben ült, s képviselőként minden zsidótörvényre igennel szavazott. Az alkotók felelőssége, hogy ezt az életet, ennek az életnek a műveit megmutassák kortársainknak, az utánunk jövőknek, hogy értelmet nyerhessen Radnóti Miklós élete és halála.

Özvegye, a száz és féléves Gyarmati Fanni az újlipótvárosi Pannónia utca 1-ben él, s Zsolt naponta eljár otthona előtt. Sajnos évek óta nincs olyan állapotban, hogy vendéget fogadhasson, épp ezért nem is vele, hanem a Radnóti-hagyaték gondozójával egyeztettek az alkotók a szerzői jogi problémákról, a végső szövegről és címről. Ez utóbbi sem dőlt még el, de a fentebb jelzett zsidózás biztosan nem lesz benne.

A sajtótájékoztatót követően rövid ízelítőt kaptunk az Experidance: Revans című táncjátékból, melyet tegnap este mutattak be a RAM-ban. A díszlet és a koreográfia ismerős volt, mert 2010. június 16-án már láttam az Üllői úti Albert-stadionban, a Ferencvárosi Nyári Játékokon. Mint Román Sándor koreográfus kérdésemre elmondta, a táncosok azóta már többször kicserélődtek, s tervezik, hogy egy második tánckart is létrehoznak a megszaporodó feladataik miatt.

Szóljon hozzá!