ZETApress

hírportál

Húszéves a Köztársaság

A Magyar Köztársaság Kormánya június 16-án, kedden a korábbi évekhez hasonlóan ünnepi keretek között emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól, az Ötvenhatos Vértanúkról valamint a 20 évvel ezelőtti újratemetésről ? ahol Rékasi Károly hangját is hallhattuk ?, a 20 éves Magyar Köztársaságról. A megemlékezéseket 20 órától ünnepi koncert zárja a Hősök terén, melyen fellép a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika is, aki duettet énekel Polgár László Kossuth-díjas operaénekessel.

A hagyományoknak megfelelően 9 órakor a közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai, a Nagy Imre Társaság és Alapítvány, valamint az ?56-os szervezetek képviselői róják le tiszteletüket a Vértanúk terén, az egykori miniszterelnök szobra előtt. A megemlékezés 10 órakor a Hősök terén, a 20 évvel ezelőtt a Műcsarnok előtt felállított ravatal helyszínén folytatódik, ahol 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének napján százezrek rótták le kegyeletüket. A 20. évfordulóra ugyanazon a helyen az újratemetést idéző térinstalláció készül. Idén is több helyszínen róhatják le tiszteletüket a megemlékezők 1956 hősei és vértanúi előtt, egész nap gyertyagyújtásra várnak mindenkit az ötvenhatos emlékhelyeken.

Ünnepi koncert világsztárokkal a Hősök terén

A megemlékezéseket este 8 órától ünnepi koncert zárja a Hősök terén. Az est folyamán igazi különlegességként együtt énekel Miklósa Erika és Polgár László, akik Mozart Don Giovannijából Zerlina és Don Giovanni duettjével kápráztatják el a közönséget. A különleges eseményen a magyar operaélet legkiválóbb csillagai közül Komlósi Ildikó és Fekete Attila is fellépnek, vezényel Hamar Zsolt. A koncerten a világsztárok mellett közreműködnek a pécsi Pannon Filharmónikusok, a Honvéd Férfikar valamint a szolnoki Kodály Kórus. Színpadra lép a zuglói Hunyadi János Általános Iskola 100 fős nagykórusa is, akiket a Köztársasággal egyidős, 20 éves Erdélyi Dániel vezényel.

A fiatalok a rendszerváltozás időszakának könnyűzenei slágereiből összeállított, nagyzenekarra írt művet adnak elő. Részletek hangzanak el továbbá Erkel, Puccini, Verdi, Bizet és Beethoven műveiből, valamint felvételek Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből. Az est végén immár hagyományszerűen közös éneklésre várják a közönséget, tavaly a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt több ezren énekelték együtt a művészekkel. További információk a programokról portálukon olvashatók.

Szóljon hozzá!