ZETApress

hírportál

Színészek a könyvesboltban

R. Kárpáti Péter, a Barátok közt című szappanopera szereplője megírta emlékeit. Péter könyve című regényét tegnap este mutatta be az újbudai Allée Libriben. Beszélgetőtársa Faragó András (Topi) színművész volt, aki épp egy hete vette át lovastanári diplomáját a Papp László Budapest Sportarénában.

A nézőtéren a 14 éve futó sorozat több szereplője is helyet foglalt, de Péter nem csak erről, hanem egyéb színészi élményeiről is beszámolt. Sokfelé megfordult félévszázados élete során, számos közönségtalálkozón is részt vett. Mint általában azokon is, úgy most is elmaradtak a kérdések. Igaz, ebben sem volt mindig köszönet. Nemrég a moderátor hosszas unszolására jelentkezett valaki a hátsó sorból. ? Hány óra van? ? kérdezte egy borízű hang sokak derültségére, amikor szót kapott. Innen most senki sem sietett haza. Inkább Péterrel dedikáltatták első könyvét, melynek ígérete szerint hamarosan folytatása lesz.

Ezt a könyvet tehát egy sorozatszínésznek látszó színművész írta, akit jómagam igen jó színésznek tartok. Ami azonban ennél sokkal érdekesebb számomra, az nem ez. Hanem az, hogy a szerző, aki mellesleg színész, szembeötlően más, mint legtöbb pályatársa. Amolyan fehér holló! Számomra ugyanis egyértelműen az derül ki ebből a könyvből, hogy miközben tizennégy évig játszott egy tévésorozatban, közben FIGYELT is!

Na, ettől izgalmas ez a vallomás! Az apró részletek érzékletes lejegyzésétől, a kollégáiról való árnyaltan szeretetteljes jellemzésektől, annak a világnak a megjelenítésétől, amelyet ugyan nekem is volt alkalmam kiismerni, de persze mást láttam meg benne én, és mást R. Kárpáti Péter. Nyilván az olvasó is így lesz ezzel ? hát éppen ezért érdemes kézbe venni a kötetét! ? írta Verebes István a hátsó borítólapon.

Szóljon hozzá!