ZETApress

hírportál

Vitaest az eutanáziáról

Orvosok és színészek párbeszéde lesz a Centrál Színházban az eutanáziáról a Mégis, kinek az élete? ? című előadása után december 7-én este fél 10 tájban ? tudtuk meg Kubik Elvirától. A darabot két évvel ezelőtt, 2009. december 18-án mutatták be a Révay utca 18-ban.

Az előadás által felvetett orvosi etikai kérdésekről, az egészségügy és az állampolgár viszonyáról ? köztük olyan tabunak számító kérdésekről, mint az eutanázia ? is szó lesz azon a beszélgetésen, amely a Centrál Színház december 7-i Mégis, kinek az élete? ? című előadását követi. Az esemény a Semmelweis Egyetem HuMánia Pályaszocializációs Műhely kezdeményezésére jött létre.

Brian Clark: Mégis, kinek az élete? ? című drámájának főhőse egy szobrászművész, aki egy autóbaleset következtében lebénul. A darab a kórházi kezelés időszakát dolgozza fel, amikor a szobrász ráébred, hogy nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

Az előadást követő beszélgetés ötlete a HuMánia Pályaszocializációs Műhelytől származik ? mondja Puskás Tamás, az előadás rendezője, aki maga is részt vesz az eseményen. ? Színészeink: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vanda, Papp János, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter örömmel fogadták annak a lehetőségét, hogy találkozzunk a leendő orvosokkal. Bízunk abban, az előadás felvetett kérdései közül néhányat át tudunk közösen gondolni, s praxisukban nekik is, munkánkban nekünk is hasznot hoz ez a találkozás. A HuMánia Pályaszocializációs Műhely egy önkéntes kortársoktatók által működtetett egyetemi készségfejlesztő csoport, amely arra törekszik, hogy a felnövekvő orvos-generációk egyre erősebb humán készségekkel rendelkezve lépjenek be az egészségügy rendszerébe.

Mivel a téma közös, társadalmi ügyünk, a Centrál Színház a közönséget is szívesen látja a találkozón, mind az adott előadás nézőit, mind azokat, akik korábban látták az előadást, de azokat is, akiket egyszerűen érdekel ez a téma. Puskás Tamás szerint a társulat reméli: a beszélgetés segíti mind a közönséget az orvosi nézőpont megismerése által, mind a leendő orvosokat pályaszocializációjukban, a jó orvos-beteg kapcsolat kialakításában, mind az előadásban szereplő színészeket a nézői reflexiókkal, illetve az orvos-szakmai szempontokkal való megismerkedéssel. A beszélgetés a jövő szerdai előadás után, körülbelül 21:20-kor kezdődik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gerincsérültek élete | ZETApress

Szóljon hozzá!