ZETApress

hírportál

Együtt az akadály-mentesítésért!

A paralimpikonok négyhéttel ezelőtti köszöntése után az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet a Pura Vida Zenekarral és barátaikkal Együtt az akadály-mentesítésért! ? címmel várt délután 3 órakor mindenkit a Nyugati téri forgó-óránál.

Dr. Vízkelety Tibor főigazgató főorvos mondott beszédet az ügy érdekében. ? Szokatlan helyzetben vagyok, amikor egy közterületen kell beszélnem egy kórház igazgatójaként, ám minden lehetőséget meg kell ragadni egy jó cél érdekében. Együtt az akadály-mentesítésért. Fontos, hogy a fogyatékosok ügye ne csak a hivatalok, az egészségügy és az érdekvédelmi szervezetek ügye legyen ? kezdte mondandóját.

A mai kezdeményezés által olyanokhoz is eljut ez az üzenet, akikhez egyébként, más fórumokon keresztül nem jutna el. Hiszen nem érintettek, vagy túl fiatalok. De fontos, hogy ők is tudjanak róla, hiszen ők még képesek szemléletükön változtatni. Az akadály-mentesítésnek a fejekben kell elkezdődnie. Szerencsére néhányunknál elkezdődött. Példa erre ez a délután is. A rehabilitáció egy olyan összetett folyamat, amelyben a társadalom legkülönfélébb rétegeinek kell részt vennie, s a rehabilitáció fontos része, egyik előfeltétele az akadály-mentesítés.

Intézetünkbe, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe olyan betegek kerülnek, akik egy baleset vagy betegség következtében egyik pillanatról a másikra egy megváltozott élethelyzetben találják magukat. Elvesztik önállóságukat, járóképességüket, és bothoz, járókerethez, kerekesszékhez kötötten kell élniük.

Intézetünkben a betegek megkapják az alap rehabilitációt, megtanítjuk őket újra közlekedni, hétköznapi teendőiket intézni, újra önálló életet élni. De hiába működik jól az alap rehabilitáció, hiába tanul meg a beteg egy megváltozott élethelyzetben újra tevékenyen élni, ha kikerülve az Intézetből, nem tud eljutni a munkahelyére, nem képes elintézni hivatalos ügyeit, s mindenben más segítségére, jóindulatára utalt.

Hiába akar hasznos, tevékeny tagjává válni a társadalomnak, ha a társadalom nem tudja biztosítani számukra a szabad mozgást, a tevékeny életet. Ez nem mindig a nem akarás, hanem inkább a nem tudás miatt alakul így. Sokan szeretnének segíteni, csak éppen nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, hogyan tegyék. A mai nap egy példa arra, hogy mindenki a saját eszközeivel képes részt vállalni ebben a feladatban. Intézetünk örömmel vállalta az együttműködést a kezdeményezőkkel, hiszen olyan ügy mellé álltak, ami sokakat érint, és sokak életét befolyásolhatja pozitívan ? fejezte be a doktor úr.

Pura Vida és a barátaik

Inti ? az ex-TNT-ből ? félévvel ezelőtt jó barátságot kötött a Step And Roll Duó alapítójával, Rozbora Andrással, aki egy kerekesszékben élő vérbeli táncos! Bár első hallásra furcsán hangzik, de ha valaki megismeri Andrást és elbűvölő koreográfus párját, rájön, hogy nincsenek lehetetlenek. Aki megnézi az általuk alkotott páros táncműsort, biztos másképpen fog gondolni a kerekesszékben élő emberekre!

Előttük nincs akadály, mondhatnánk, de ez nem így van! Kis hazánkban kifejezetten kevés olyan hely van, ahová a mozgássérültek akadálymentesen eljuthatnak! És most nem az extrém helyekre gondolok, elég csak a sarki bolt, és oda bemenni? És épp ez az, amire a Pura Vida elnevezésű dallamos latin rockot játszó popcsapat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel ? OORI ? karöltve szeretné felhívni az emberek figyelmét, egy nem túl hétköznapi röpke egyórás zenés-táncos műsorral. Várkonyi Attila, azaz Dj. Dominique délután 3 órakor indította a show-t! Mivel csak 2 fok volt odakünn, az érdeklődők hamar szétszéledtek.

Szóljon hozzá!