ZETApress

hírportál

Circolombia a Városligetben

Ha megkérdeznénk bárkit is, hogy mi jut eszébe Kolumbiáról ? Colombia ? akkor biztosan első helyen a kábítószer, vagy a bűnözés, esetleg a szegénység, és természetesen a kávé jutna eszébe! Valljuk be, nem sokat tudunk erről a dél amerikai országról, pedig tizenkétszer nagyobb területű, mint Magyarország és négyszer annyian lakják!

Ebből az országból érkezett Budapestre a Circolombia társulata, mely tulajdonképpen egy cirkuszművészeti iskolát működtető alapítvány, melyet a szegény gyermekek megsegítésére, tanítására hoztak létre ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

Az 1995-ben Cali városában létrehozott alapítvány neve: CIRCO PARATODOS, melynek jelentése és egyben ars poeticája: cirkusz mindenkinek. Megalapítója és máig is vezetője a brit származású Felicity Sipson, volt cirkuszi előadó-művésznő, aki elhatározta, hogy egy cirkusziskolát létrehozva segít az utcagyerekeken, akik így csavargás és bűnözés helyett megfelelő nevelést és olyan munkát, hivatást kapnak, mely által sikeres emberekké válhatnak a cirkusz világában.

A csapatban nagyon erős az összetartás, a közösségi szellem. A már egy éve utazó társulat bevételeinek felét, az iskola fenntartására fordítja, melynek jelenleg 86 tanulója van, melyből, most húszan jöttek el Magyarországra.

Áprilisban a brit Telegraph Utcagyerekekből cirkuszsztárok című cikkében azt írja: Életerő, szerelem, nevetés és hatalmas energia! Ezt nyújtja a Circolombia, fűszerezve latinos hangulattal. A Budapestre érkezett műsor tulajdonképpen egy Freestyle show kombinálva energikus akrobatikával, cirkuszi mutatványokkal, latinos zenével, tánccal, rappel, mely ily módon tökéletes illúziót keltve behozza a külvárosi utca hangulatát a cirkusz porondjára.

A fiúcsapat játékéban fellelhető az utcai harc, táncukban, zenéjükben a rögtönzés a hip-hop, a reggae latinos forró hangulatú világa. Előadásmódjukban nincsen semmilyen erőltetett lazaság, mesterkéltség, hiszen ők saját magukat adják, szinte azonnal a Cali külvárosi utcáin, terein érezzük magunkat, amint megkezdődik az előadás.

A helyszín egy tér ahol az esti fényben egy lány hintázik. Természetesen ilyenkor hamarosan megjelennek a fiúk csapatok is, és a két rivális banda természetesen azonnal megkezdi a vetélkedést a lány meghódításáért, melynek kapcsán a hinta átalakul egy cirkuszi eszközzé, melyről hatalmas szaltókkal repülnek a levegőbe. A csapat egy másik tagja, aki nem szaltózik, rap tudományával próbálja meghódítani a lányt. Ez a West Side Story-ra emlékeztető történet vonul végig az egész előadáson. Azonban itt hiányzik az erőszak, melyet fiatalos kivagyisággal, latinos vidámsággal, hangoskodással helyettesítenek.

Az előadásból természetesen vannak bohócok is, ők Csocsó és Gábor, akik megjárták már Amerikát is ahol a Ringling Brossnál, a világ legnagyobb cirkuszában dolgoztak. Műsoruk első száma, egy klasszikus cirkuszi bohózat, melyben elképesztő mennyiségű habot felhasználva késztetik harsány nevetésre a közönséget.

A nagy vidámság után, egy lírai számban a társulat egyetlen lány tagja mutatja be szépségét és tudását a selyem függönyön. A társulat egyik férfitagja szerint ő egy LINDA SYRENA azaz a szép szirén! A tátott szájjal bámuló fiúk ezután természetesen folytatják a vetélkedést, melybe most már nem csak a tudás, hanem az egymással való kitolás is nagy szerepet kap. Ezt biztosan nagyon élvezi majd a közönség.

A kötéltánc az emberek fejében, mint női műfaj tudatosult, pedig most egy fiútól láthatunk egy szokatlan stílusú produkciót, melyben hip-hop táncot mutat be a kötélen. Ezt követően egy lélegzetelállító lengőtrapéz számot láthatunk a levegőben.

Azt tartják, hogy a szegénység serkentően hat az ötletekre, a fantáziára. Ezt bizonyítja a következő szám is, melyben egy fiú egy csaknem kétméteres karikába bújva, gyönyörű forgásokat és táncot bemutatva próbálja meghódítani a lány szívét.

Kolumbiát két tenger is határolja így aztán nem meglepő, hogy fókák, pontosabban oroszlánfókák zárják a műsor első részét. Műsoruk nagyon vidám és szórakoztató. Ezek a kedves játékos állatok bizonyára meghódítják majd a közönség szívét.

A második rész egy klasszikus cirkuszi attrakcióval kezdődik. A lengőtrapéz az egyik leglátványosabb produkció minden cirkuszban. Látványban most sem lesz hiány, hiszen azt a bizonyos hármas szaltót is láthatja majd a közönség.

Hogy melyik is a legokosabb állat a világom? Ezen sokan vitatkoznak, de az vitathatatlan, hogy a madarak között a papagáj a favorit! Ha kell, kosárlabdáznak, autót szerelnek, rollereznek, vagy éppen itt a piros-hol a pirost játszanak és még sok-sok nagyszerű dolgot mutatnak be, hogy aztán a végén tisztán érthető emberi hangon búcsúzzanak el a közönségtől.

A bandaháború ezután természetesen folytatódik, ezúttal ugráló kötél az eszköz, melynek segítségével próbálják bizonyítani, hogy ki az igazi legény a gáton. Van, aki a tenyerén hordozná szerelmét, de a cirkuszban ez másképp megy. A következő erőemelő számban a fiú a homlokán egyensúlyoz egy hatalmas karikát, melyben a lány plasztikus, légies mutatványt hajt végre.

A dél-amerikai élethez hozzátartoznak a marha pásztorok, a gauchók, akik a bolát forgatva fergeteges macho táncokat mutatnak be. Ezúttal a mi kikapós machónk, bizony többször is pórul jár, harsány nevetésre kényszerítve a közönséget.

A műsor befejező száma egy nagyon látványos ugródeszka szám, melyben még négyes szaltót is láthatunk majd, természetesen ezt is végig táncolva rappelve a külvárosi csibészek stílusában. A fináléban egy igazi harsány, vidám, latinos karneváli hangulattal búcsúzik a társulat a közönségtől. Főpróba holnap este 7 órakor, míg a január 2-ig látható előadás premierje szombat délután 3-kor lesz a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

8 hozzászólás

  1. Sziasztok! Október 16-án, szombaton 15-kor kezdődő előadásra mentünk el négyen (csak csajok), és egy szóval el tudom mondani, milyen volt: FANTASZTIKUS!!!! Imádni való jópofa, aranyos, helyes fiúk. Szép és látványos volt az egész program. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Menjetek el, ezt nem szabad kihagyni!

  2. Sziasztok! Én egy barátnőmmel és a húgommal voltam a premieren, tényleg fantasztikus, nagyon jó műsort csaptak, csak ajánlani lehet.

  3. Nekem nagyon tetszett az, amit a fiúk csináltak! Ha lehetőségem nyílik rá, biztos, hogy újra megnézem!

  4. Helló! CSAK ismételni tudom: nagyon jó volt! FANTASZTIKUS! Voltak hibák, de ez szerintem elhanyagolható és azért is el lehet nézni, mert még fiatalok és biztos nem a legprofibbak. De elég jól összehozták a RAP-et és a cirkusz világát. De a kolumbiai csajjal történt egy kis kellemetlenség a sajtós előadáson… Ha valakit érdekel, nézzen utána! (blikk.hu)

  5. Fantasztikus! Érdemes megnézni, én ma voltam és wáhh… bámulatos!!!

  6. Ma mi voltunk, tényleg látványos, de a gyerekeknek nagyon unalmas volt.

  7. Jó volt az előadás, de sajna a lány leesett a kötélről, azóta sem tudom mi lett vele.

Visszajelzések

  1. Remek volt a főpróba | ZETApress