ZETApress

hírportál

Honvédek farsangja

A Honvéd Férfikar az idei évadra is igazi zenei csemegékkel készült. A koncertek anyagát úgy álmodták meg, hogy minél inkább megmutassák az együttes sokszínűségét – tudatta Láng D. István.

Az egyedülálló hangzású zenei formáció legközelebb február 04-én pénteken 18:30-kor a Pesti Vigadóban lép fel, amikor is lenyűgöző farsangi mulatságra várja rajongóit, és kuriózum férfikari különlegességeket szólaltat meg.

Arcok, maszkok, férfihangok – farsang a javából

A január 06-i Vízkeresztkor véget ért a karácsonyi ünnepkör, és megkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyven napos böjt kezdetéig, az idén március 02-re eső Hamvazószerdáig tartó farsang. Az ősi tavaszváró ünnephez számos néphagyomány kötődik, így a táncos mulatságok, a jelmezes bálok, vagy épp a fánksütés. Február 04-i fellépésén a Honvéd Férfikar is kiveszi a részét a farsangi ünneplésből és a kivételes szórakozást ígérő koncertjén felcsendülő rigmusok, melódiák és klasszikus darabok felejthetetlen zenei élményt kínálnak.

Szív – Hang – Erő

A világszerte egyedülálló Honvéd Férfikar a világ második legnagyobb hivatásos férfikórusa, mely 45 fős létszámával az egyik legnagyobb létszámú férfikar is egyben. A Férfikar repertoárja felöleli a teljes zeneirodalmat, a gregorián énekektől az önálló kórusműveken, oratóriumokon, operákon keresztül a dzsessz- és rock-koncerteken történő közreműködésig, a legmagasabb színvonalon.

Az énekkar hangzásában összegződik az orosz kórusok drámai ereje, és hangterjedelme, a nyugat-európai énekkarok finom részletérzékenysége azzal a kifejezőerővel, amely a közép-európai hagyomány legmélyebb sajátossága. A Honvéd Férfikar nem katonakórus. Tagjai professzionális, magas képzettséggel rendelkező énekművészek. A Honvéd Férfikar név a múlt emléke, melyet büszkén vall magáénak az intézmény.

Az eredetileg a Honvéd Központi Művészegyüttes kórusa néven, akkor még katonai állományból kiállított énekesekkel megalakított férfikar 1949-től működik. Fennállása alatt négy kontinensen, több mint 50 országban, közel 400 alkalommal vendégszerepelt, az összes előadásainak száma eléri a harmincezret. A kar együtt dolgozott számtalan világhírű dirigenssel, úgymint Ernest Ansermet, Doráti Antal, Fischer Iván, Fischer Ádám, Lamberto Gardelli, Avner Itai, Kertész István, Lovro von Matacic, Zubin Mehta, Giuseppe Patané, Michel Plasson, Jurij Szimonov, Solti György, Karolos Trikolidis, Robert Sund és Giancarlo Viotti.

A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból, többek között: Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes és még sokan mások. A jelenlegi tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak. Az együttes munkásságát Prima Primissima-, Magyar Örökség- és Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cros Akadémia hanglemez-nagydíjával ismerték el. A Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd karnagy.

Szóljon hozzá!