ZETApress

hírportál

BuSho-díjas a Túl a határon

Egy izraeli alkotás, Nadav Shlomo Giladi: Across the line, Túl a határon című alkotása nyerte a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, Kis Hajni, Last Call című filmje kapta az Ezüst-BuSho díjat és egy belga rövidfilm, a May Day pedig a bronz szobrocskát.

Tegnap este a Puskin mozi nagytermében osztották ki a 14. BuSho díjait. Idén, a beérkezett mintegy ezer alkotás közül 64 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg az érdeklődők, a nemzetközi- valamint a Diákzsűrivel közösen a Puskin moziban, majd az esti ismétlő vetítéseken az Art+ Cinemában. A filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódott, 4 felsőoktatási intézmény delegálásában létrejött Diákzsűri tagjai voltak: Holdosi Máté (Metropolitan), Mira Zénó (MOME), Vermes Dorka (ELTE), Richolm Orsolya (SZFE). Elsőként ők osztották meg a döntésüket a közönséggel:

A Diákzsűri különdíja: Forever Now / Kristian Haskjold, Denmark

A legjobb animációs rövidfilm: Take Me Please / Hegyi Olivér, Hungary

A legjobb fikciós film: Last Call / Kis Hajni, Hungary

Következhettek a nemzetközi zsűri díjai, melynek ezúttal tagjai voltak: Rita Capucho, portugál filmes szakember, Arya Su Altioklar, török rendező, Matteo Pianezzi, színész, rendező, Szardíniáról, Madarász Isti, forgatókönyvíró, filmrendező, Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora. Először felsorolták azokat a díjazottakat akik sajnos nem tudtak személyesen jelen lenni a díjkiosztón!

LEGJOBB OPERATŐR / BEST CINEMATOGRAPHY2018: Exhale Magali Magistry, France

LEGJOBB SZÍNÉSZ /BEST ACTOR 2018: Jack O’Connell, a Home című filmben, rendezte Daniel Mulloy, UK/Kosovo

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ / BEST ACTRESS 2018: Unnur Ösp Stefánsdóttir, a Salvation című filmben, rendezte: Thora Hilmarsdottir, Iceland

Következtek azok a díjazottak, akik személyesen át is tudták venni a díjakat! A legjobb kísérleti film / BEST EXPERIMENTAL 2018: About Cinema / Denis Prima, Russia

A legjobb animáció / BEST ANIMATION 2018: Oh Mother / Paulina Ziolkowska, Poland. A díjat átvette Przemek Mlynczyk, a lengyel Euroshorts fesztivál igazgatója, aki egy rövid köszönet után egy fődíjat húzott elő a legutóbbi Gdanski rendezvényükről, és a Légmell című magyar rövidfilm rendezőjét Fatér Ambrust szólította, majd adta át neki a díjat.

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA / SPECIAL MENTION 2018: Bloody fairy tales / Tereza Kovandova, Czech Republic. David Havas, a Prágai Film Archívum munkatársa vette át a díjat.

KÜLÖNDÍJ A LEGJOBB FILMCÍMÉRT / SPECIAL MENTION 2018 FOR BEST TITLE: Csodapunci / Wonderpussy / Rozália Szeleczki, Hungary

A ZSŰRI DICSÉRŐ OKLEVELÉT KAPJA / SPECIAL MENTION 2018: Wrong Shape by Egor Chichkanov, Russia

LEGJOBB VÍGJÁTÉK DÍJA / BuSho BEST COMEDY 2018 How it feels to be hungover / Viktor Hertz, Sweden

Ismét kiosztásra kerültek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos díjai, melyet a legjobb Magyar animációs és fikciós filmnek ajánlottak fel! Varsányi Ferenc, a Médiatanács szakértője adta át a díjakat:

A legjobb Magyar animációs film 2018-ban: Take me Please / Hegyi Olivér, Hungary

A legjobb Magyar kisjátékfilm a 14. BuSho fesztiválon: Ostrom / A Siege / István Kovács, Hungary

Egy újabb különdíj következett a Sziget Kft. felajánlásában, hetijegy egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2019-es fesztiválra! SZIGET SPECIAL PRIZE 2018: Susotázs / Chuchotage / Barnabás Tóth, Hungary

A soproni BuSho helyszín különdíja, 2 fő részére szóló 3 napos soproni kirándulás, filmbemutatóval és közönségtalálkozóval, melyet Csóka Miklós, helyi szervező adott át: SPECIAL PRIZE OF SOPRON 2018: Kockaember / Cubeman / Linda Dombrovszky, Hungary

Következett a Nemzetközi Visegrádi Alap különdíja, melyet a 4 visegrádi ország, azaz a cseh, lengyel, szlovák és magyar alkotásokból választott ki a nemzetközi zsűri és amelyet az Alap nemrégiben beiktatott magyar igazgatója, Dávid Andor adott át: VISEGRAD SPECIAL PRIZE 2018: A legjobb játék / Best game ever / Kristóf Deák, Hungary

Következhettek a fődíjak, ekkor szólították színpadra a nemzetközi zsűri tagjait, hogy röviden kommentálják is a díjazottakat. Madarász Isti, a nemzetközi zsűri magyar tagja bevezetőjében elmondta, hogy nem volt könnyű a döntés a díjakról, azonban az első három filmről egyöntetű volt a véleményük.

Az eltérő emberi viselkedésen alapuló rendszer kreatív kritikáját nyújtotta e film, üdítő módon bemutatott egyedi és valószerű karaktereken és emberi helyzeteken keresztül.

BRONZ BUSHO-DÍJ / BRONZE BUSHO prize 2018: May Day / Olivier Magis and Fedrik de Beul, Belgium. A rövidfilm megtekintése során különleges módon érezhettünk együtt a főszereplővel, mélyen megérthettük és megszerethettük őt.

Az EZÜST BUSHO-DÍJ nyertese / SILVER BUSHO prize 2018: Last Call / Kis Hajni, Hungary. Ez az alkotás egy nagyon-nagyon félresikerült helyzetbe visz fényt, reményt, emberséget és humort. Hisszük, hogy az ilyen filmek valóban segíthetnek a problémák megoldásában.

A 14. BUSHO fődijat kapja…the Gold Busho goes to?Across the Line / Nadav Shlomo Giladi, Israel

Végül megköszönték a támogatóknak, hogy 14. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény. Támogatók voltak a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Olasz Intézet, a Portugál Intézet és az Izraeli Nagykövetség. Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a BFTK azaz a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatók pedig továbbra is a Filmvilág, a Film.hu, a Fotovideo magazin és a Klub rádió!

A ceremónia után valamennyi résztvevőt, szervezőt, díjazottat a színpadra hívtak és a csoportképet követően megtekinthettek az érdeklődők néhány díjazott rövidfilmet. Találkozzunk 2019-ben is, a 15. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

Szóljon hozzá!