ZETApress

hírportál

Raffaello 3D-ben

Raffaello 3DA művészet templomai: Raffaello ? A festőfejedelem 3D című másfél órás színes, szinkronizált olasz ismeretterjesztő film magyarországi bemutató lesz december 14-én a Pannonia Entertaiment forgalmazásában. Sajtóbemutatója délelőtt volt az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

A művészet templomai című, 2012-ben indult ismeretterjesztő mozifilm sorozat következő része, a hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.

Rafaellót a kortársak és későbbi generációk is csodagyereknek tekintették, munkássága nemcsak a reneszánsz és a manierizmus közötti hidat jelentette, hanem a figuratív ábrázolást is példa nélküli magasságokba emelte. Bár Michelangelo Buonarroti és Leonardo Da Vinci oldalán a híres reneszánsz triád tagja volt, a Mester történetét mindezidáig kevesen ismerhették. A december 14-től mozikba kerülő film erre is lehetőséget nyújt: a legfejlettebb 3D kamerákkal és a művek többrétegűségét szemléltető, különleges térbeli képalkotási technikák segítségével készült látványos ismeretterjesztő film eddig példa nélküli alapossággal mutatja be Raffaello életét és művészetét.

A másfél órás filmben harmincnyolc Raffaello-mű és további hat Raffaello inspirálta alkotás kerül bemutatásra, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi-képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi-képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmes betétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WkD-S2olSqw[/youtube]

A filmet december 14-től vetítik országszerte a mozikban, 3D-ben, magyar szinkronnal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, ahol december 13-án a film premier előtti díszvetítésen Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa tart rövid felvezető előadást. Emellett országszerte a megyeszékhelyek többségén is bemutatják a művészmozikban. A vetítési helyszínek részletes listája a sorozat Facebook-oldalán olvasható. Rendező: Luca Viotto. Forgatókönyv: Laura Allievi. Főszereplők: Flavio Parenti, Angela Curri, Marco Cocci, Enrico Loverso, Vincenzo Farinella, Antonio Natali, Antonio Paolucci. Operatőr: Massimiliano Gatti. Vágó: Valentina Corti. Zene: Matteo Curallo. Producer: Federica Abaterusso, Roberto Andreucci, Francesco Invernizzi.

Szóljon hozzá!