ZETApress

hírportál

Nagy siker a Puskinban

Olasz KultúrintézetNagy sikerrel zárult tegnap Budapesten a MittelCinemaFest 2009 ? VII. Közép-európai Olasz Filmfesztivál. November 6-a és 16-a között 11 új olasz filmet vetítettek, ebből kilenc film idén, kettő még tavaly készült.

A fesztivál filmjei Budapesten a következők voltak: Fortapache (rendezte: Marco Risi), Ház a felhők fölött (rendezte: Claudio Giovannesi), Megoldható (rendezte: Giulio Manfredonia), Giovanna apja (rendezte: Pupi Avati), Családi gubanc (rendezte: Giovan Battista Avellino, Salvatore Ficarra, Valentino Picone), Mitől más? (rendezte: Umberto Cartemi), Giulia este otthon marad (rendezte: Giuseppe Piccioni), Szívügy (rendezte: Francesca Archibugi), Két játszma (rendezte: Enzo Monteleone), Ex (rendezte: Fausto Brizzi), A hűtlen Klára esete (rendezte: Roberto Faenza).

Az Olasz Kultúrintézet, a Cinecitta Luce-FILMITALIA, a budapesti Puskin Mozi, a Budapest Film és más közép-európai Olasz Kultúrintézetek közreműködésével létrejött rendezvénysorozat igen jelentős támogatást kapott a sorozat hivatalos szponzorától, a Banco Popolare Hungarytól.

A filmeket több olasz gyártó és forgalmazó, valamint egy francia forgalmazó közreműködésével mutatjuk be. Az idei Fesztivál újdonsága volt, hogy a 11 új olasz filmen kívül tíz rövidfilmet tekinthetett meg a közönség, melyek a filmek előtt kerültek levetítésre. A rövidfilmeket a RIFF ? Roma Indipendent Film Festival bocsátotta rendelkezésünkre.

A MittelCinemaFest idei kiadása igen nagy sikert aratott a közönség körében. Több mint 1900 néző vett részt a budapesti Puskin Moziban lezajlott vetítéseken. A Fesztiválon, az előző évekhez hasonlóan, idén is számos vendég volt jelen, Salvatore Ficarra és Valentino Picone (a Családi gubanc című film szereplői és szerzői), Marina Massironi ( a Két játszma című film főszereplője) és Ernesto Mahieux ( a Fortapache című film egyik szereplője). A Fesztivál Budapesten kívül Bécsben (november 5-13.) került megrendezésre, illetve a magyar főváros után Pozsonyban (november 17-19.) és Krakkóban (december 4-10.) folytatódik.

Sevillai díjeső

Vranik Roland ? a Fekete kefe rendezője ? új filmje, az Adás két díjat is nyert a Sevillai Nemzetközi Filmfesztiválon. A Nicolas Roeg brit rendező-operatőr vezette zsűri Vranik Rolandnak ítélte a Legjobb Rendezés Díját, míg a film a nagyszabású spanyol filmünnep Diák-zsűri Díját is hazahozta.

Az Adás egy olyan világban játszódik, ahonnan eltűnt a kép képernyőkről. Nem működnek a monitorok és a televíziók. Hatalmas űr keletkezik, a képernyők előtt eltöltött idő helyén, az embereken az elvonás tünetei jelentkeznek. A megmagyarázatlan képhiánnyal szembesülve pánik és a félelem uralkodik el rajtuk.

Egy ilyen városban élnek főszereplőink, három fiútestvér (Terhes Sándor, Rátóti Zoltán, Hajduk Károly). Mindhárom testvér saját sorsát próbálja túlélni, miközben a képnélküli világ nehezedik rájuk. De mi történik Nórával (Kerekes Éva) és a gyerekekkel és ki az a Walter (Lengyel Ferenc)? A filmet ? melynek gyártója a Filmpartners és a Laokoon Film ? Pohárnok Gergely fényképezte, zenéjét a Realistic Crew szerezte.

Az andalúz fővárosban 2008-ban Mundruczó Kornél Deltája, 2007-ben Szász János Ópiuma és Bollok Csaba Iszka utazása című filmje, 2006-ban pedig Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című alkotása versenyzett. Vranik díjnyertes filmje a Filmpartners, a tv2 és a Laokoon Film közös produkciójában készült. Az ADÁS – melyet a Sevillai-n túl beválogattak a Sarajevói, a Varsói, a Torinói, a Mumbai, a Pozsonyi és a Palm Spring-i Nemzetközi Filmfesztiválokra is ? a Szuez Film forgalmazásában 2010. január 7-étől látható a hazai mozikban.

Szóljon hozzá!