ZETApress

hírportál

Új mozi Újbudán

Másfél évtized után újra mozizhatnak a lágymányosiak. Hiánypótló beruházást valósított meg a Cinema City International, amely Budán az ? egykori Skála áruháznak helyet adó telken felépült ? Allee Bevásárló és Szórakoztatóközpontban alakította ki legújabb mozi-komplexumát. A Cinema City Magyarország által működtetett létesítmény összesen 13 multiplex terméből három, digitális 3D filmek vetítésére is alkalmas ? tudtuk meg Vígh Alextől.

A pesti oldal után ? ahol megnyitotta Magyarország és Közép-Európa legnagyobb mozi-komplexumát az Aréna Plázában ? a főváros budai oldalán is mozi-avatásra készül a Cinema City International (CCI), amely ? az eredeti terveknek megfelelően ? alakította ki az újonnan épült Allee Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban a csúcsminőségű termekből álló moziját. (Az itteni divatház-megnyitóról szerdán már beszámoltunk.)

A Cinema City Allee lesz a Cinema City második mozija Budapesten és a 13. filmszínháza Magyarországon. Az új mozi 13 teremből áll, melyek mindegyike csúcsminőségű vetítőberendezésekkel van felszerelve. A 35 mm-es vetítőgépek Kinoton márkájúak, 3 terem Christie digitális projektorral is rendelkezik, melyek digitális 3D filmek vetítésére is alkalmasak. A nézők nagyméretű cinemascope (2,39:1) vásznakon, Quinette ülésekből, Dolby Digitális hangrendszeren keresztül élvezhetik majd a legújabb sikerfilmeket.

A mintegy 3000 négyzetméter alapterületen létrehozott komplexum termeiben összesen 1703 mozilátogató foglalhat helyet, a legnagyobb befogadóképességűben 221, a legkisebb teremben pedig 72 néző fér el. A Cinema City Allee-t, az L-alakú bevásárlóközpont második emeletén alakították ki és egyedülálló hangulatot kínál azzal, hogy az előcsarnok üvegfalain keresztül az épületegyüttes belső kertjére van kilátás.

Budai jelenlét a Cinema City Allee mozi-komplexummal

Termei nemcsak filmvetítésekre alkalmasak, hanem konferenciák, szakmai összejövetelek, születésnapok és egyéb rendezvények helyszínének is (ezt 3 teremben beépített projektor is segíti majd). Az új mozi helyszíne kapcsán jó választásnak tartotta Moshe (Mooky) Greidinger, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója a főváros budai oldalának lágymányosi térségét, hiszen a környéken csaknem másfél évtizede nincs, illetve nem volt ? mostanáig ? mozi, mert az 1990-es évek közepén az egyetlen Bartók filmszínházat bezárták. E hiány pótlására vállalkozott a CCI, és e beruházással, összesen 115 mozi-teremmel rendelkezik majd Magyarországon.

Nemcsak itthoni piaci pozícióit erősíti a CCI, hanem a kelet-közép-európai régióban is, hiszen a magyarországi beruházásaival párhuzamosan a Cinema City további 2 új multiplexet ad át novemberben: egyet Lengyelországban, Krakkóban, egyet pedig Romániában, Bukarestben. A Cinema City Allee-t ? ahogy a CCI valamennyi itthoni filmszínházát ? magyarországi leányvállalata: az I. T. Magyar Cinema Kft. üzemelteti.

Cinema City International

A CCI több mint egy évtizede van jelen Magyarországon. A cégcsoport ? jogelődjét tekintve ? 1929-ben, családi vállalkozásként indult, az első cég volt Izraelben, amely mozit nyitott és üzemeltetett. Folytatásként ? a továbbra is családi vállalkozásként működő ? CCI, az 1980-as évek elején Haifában nyitotta meg az első ? öt teremből álló ? multiplex-típusú mozit. Majd az 1990-es évek második felében kezdte meg a CCI a nemzetközi ? elsődlegesen a közép- és kelet-európai ? piacon a beruházásait.

Elsőként, 1997-ben Budapesten, a Csepel Plaza-ban nyitotta meg a Cinema City Csepel mozit (azóta a mozi értékesítésre került), majd a magyarországi megyeszékhelyeken országos hálózattá bővítette érdekeltségeit. Így napjainkig 13 helyszínen, összesen 115 termet üzemeltet a CCI itthoni leányvállalata.

A CCI magyarországi leányvállalata: az I.T. Magyar Cinema Kft. a közép- és kelet-európai régióban a piac élmezőnyébe tartozó mozi üzemeltető. Emellett a CCI itthoni vállalkozásai közül a filmforgalmazásban is az élen jár s ? ahogy meghatározott országokban ? a Walt Disney filmeket kizárólagosan értékesítheti. Ugyancsak kizárólagos joggal rendelkezik a CCI ? hazánkon kívül Lengyel-, Csehországban, Bulgáriában és Romániában? az IMAX?-rendszerű 3D-s mozik üzemeltetésében.

A CCI tavaly összesen 189 millió euró forgalmat bonyolított le, ami 20,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, a cégcsoport nettó nyeresége ? 6,2 százalékos növekedéssel ? 17,7 millió euró volt. A cégcsoport egyébként nemzetközi szinten is következetes mozipiac-építési stratégiát folytat, az érdekeltségeiből származó nyereséget folyamatosan fejlesztésekre, bővítésekre forgatják vissza. Ugyancsak a piacon alkalmazott elv, hogy minden területen magas minőségű filmes szolgáltatásokat kínáljanak és nyújtsanak a nézőknek, hogy ezzel ösztönözzék őket a minél gyakoribb moziba járásra. A CCI cégcsoport fő tevékenysége a mozi üzemeltetés, emellett mozi és DVD filmforgalmazással, mozi hirdetések értékesítésével és ingatlanfejlesztéssel is.

Cinema City mozik a régióban

A CCI ? a kelet- és közép-európai régióban ? hazánk után először, 1999-ben Csehországban, valamint Lengyelországban kezdte meg fejlesztéseit, majd 2006-ban Bulgáriában jelent meg, 2007 óta pedig Romániában. Régiónkban a CCI érdekeltségében lévő multiplexek, amelyekben a termek száma összesen meghaladja a fél ezret. A legtöbb terme: 316 Lengyelországban található, a magyarországiak száma: 115, Csehországban 46, Bulgáriában 24, Romániában pedig 57 helyszínen folyik a vetítés.

A CCI lengyelországi leányvállalata a helyi tőzsdén szerepel. Főbb CCI mutatók 2008-ban: árbevétel: 189 millió euró (+ 20,1%, 2007-hez képest) adózás előtti, üzleti nyereség: 41 millió euró (+ 21%) nettó nyereség: 17,7 millió euró (+ 6,2%) teljes beruházási érték: 36 millió euró.

Szóljon hozzá!