ZETApress

hírportál

Alice nyert a Titanicon

A Fidelio ? Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, a Megléptek Különdíjban részesült ? tudtuk meg Tamás Dorkától. S miért nem voltunk ott a szombati díjátadó gálán? ? Mert péntek este még a zártkörű rendezvény idejét sem árulták el az Urániában a Sajtóirodán.

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio ? Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää: Megléptek című alkotásának. Az április 10-18-a között Budapesten rendezett 22. Titanicon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázoló film versenyzett a Hullámtörők-díjért. Idén a közönség díjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

Tegnap délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a főváros főpolgármester-helyettese. A Hullámtörők-díjat a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio ? Alice utazása (Fidelio, l’odyssée d’Alice) nyerte. ? A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben ? nyilatkozta Borislav Anđelić.

A Fidelio ? Alice utazása (Fidelio, l’odyssée d’Alice) című filmben a 30 éves Alice tengerészként dolgozik. Miközben élettársa, Félix a szárazföldön vár rá, ő másodgépészként kezd dolgozni egy öreg teherhajón, a Fidelión, melynek kapitánya nem más, mint első nagy szerelme, Gael. Ahogy a hajó különböző kikötőkbe fut be, Alice-nak meg kell birkóznia a férfiakból álló legénységgel közös fedélzeti élettel és romantikus érzéseivel.

A zsűri különdíjban részesítette a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn drámát, J.-P. Valkepää: Megléptek (He ovat paenneet / They Have Escaped) című filmjét, melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szex-szel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra. ? A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is ? indokolta döntését a zsűri.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc film futott a Hullámtörők-díjért. A nyertes alkotásokon kívül a svéd Ronnie Sandahl: Underdog (Svenskjävel) című munkája, a török Esra Saydam: Vízválasztó (Deniz Seviyesi / Across the Sea) című romantikus filmje, a második generációs dél-koreai?kanadai rendező, Albert Shin: Helyedbe lép (In Her Place) című drámája, a pakisztáni rendezőnő, Afia Nathaniel első nagyjátékfilmje: a Dukhtar (Daughter), az első, teljes egészében crowdfunding rendszerben készült európai film, a görög Stathis Athanasiou: Alpha című alkotása, valamint Ana Lily Amirpour: Csadoros vérszívó (A Girl Walks Home Alone at Night) című amerikai romantikus horrormozija szerepelt a versenyprogramban. A múlt szombati díszbemutatón vetített The Duke of Burgundy-ről idekattintva olvashatunk.

Idén a közönség véleménye szerint a Hétköznapi vámpírok bizonyult a legjobbnak. Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír ? Viago, Deacon és Vladislav ? életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban. Az idén 52 filmet bemutató 22. Titanic A látogatás (The Visit) című alkotás vetítésével zárult, melyet Tom Norring, Dánia magyarországi nagykövete vezetett fel. A dokumentumfilm egy meg nem történt eseményről szól: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel.

Szóljon hozzá!