ZETApress

hírportál

Zsidómesék csillagos házakból

Köves Slomó főrabbiAz Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felkérésére Gárdos Péter filmrendező 54 csillagos házban készített rövid videókat ismert és elismert művészekkel, közéleti és tudományos személyiségekkel arról, hogy mit jelent számukra a zsidóság ? tudtuk meg délelőtt az Akácfa utcai Fogasházban.

Az 54 megszólaló többsége nem zsidó vallású, identitású, de közülük sokan mégis megkapták a tárgyban szereplő kérdést. A fővárosban és több vidéki helyszínen is bemutatni tervezett közel háromórányi ? a későbbiekben a Yotube-on is megtekinthető ? videók célja a zsidókkal kapcsolatos pozitív gondolatok, élmények megmutatása. A mai sajtótájékoztatón Gárdos Péter filmrendező, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és L.L. Junior rapper, előadó, dalszerző vett részt. Két kisfilmet rögtön meg is nézhettük. Erős Antónia műsorvezető a XI. Budafoki út 32/A-beli, míg Laár András humorista, költő a VII. Dessewffy u. 25-beli csillagos ház udvarán ült a kamera elé. Egy-egy képkocka erejéig Harcsa Veronika, Kulka János és Falusi Mariann is feltűnt a vásznon, mert egy reklámfilmet is összeállítanak majd a vallomásokból. Mint Gárdos Pétertől megtudtuk, mindenkit ugyanabban a karosszékben szólaltattak meg.

Mintegy 1600 csillagos ház van Budapesten, s a helyszínek kiválasztásához nagyon sok házból kértek engedélyt, s számos elutasítás is érkezett. A felkért személyek sem hasonlóként reagáltak. Volt aki élből elutasította a stábot, mások először elvállalták, majd később lemondták a szereplést, s megint mások ? akiket a filmeken is látunk ? beültek a karosszékbe. Általában mindenkit abba a házba hívtak, mellyel valamilyen kapcsolatuk volt, vagy van. Az egyiket például a riportalany édesapja építette.

A munka hosszas előkészítést igényelt. Török Zita szerkesztő hosszasan elbeszélgetett a riportalanyokkal, s mindegyiküktől 3-3 perces történetet kért, melyet majd a kamerába kell mondania. Hegedűs D. Géza öt hosszabb történettel készült, melyből Gárdos Péter választotta ki végül a képernyőre kerülő 3 perceset. L.L. Junior is riportalany, s vele többször megismételték a felvételt, mire a végső változat megszületett. Mint a rapper elmondta, ő tulajdonképp hidat képez a romák és zsidók között: édesanyja cigány, édesapja zsidó. A vallásos romák egyébként tisztelik a vallásos zsidókat, mert Isten kiválasztott népeként tartják számon őket.

A Zsidómesék ? közös a történetünk idekattintva megtalálható. Slomó rabbi elmondta, hogy a Sorsok Házában is helye lenne az alkotásnak, s szívesen a rendelkezésükre bocsájtják. (A 13 évvel ezelőtti ortodox rabbivá avatásakor egy riporternő a vele készített interjúban kerülte a zsidó szót, s igyekezett körülírni a fogalmat.) A kisfilmekben egyébként nemcsak pozitív dolgok, nemcsak könnyes sztorik vannak. Nagyon sok elgondolkodtató mondatot hallunk. Az alkotók tervezik a folytatást is, ötven cigány mesét szeretnének bemutatni.

A film rendezője a lakók reakciójáról a beszélt. Általában mindenütt közömbösen fogadták az udvar közepére letett karosszéket, s csak egy pozitív és egy negatív reakció akadt. Az előbbi esetben egy IV. emeleten lakó néni odahívta három idős barátnőjét a házból, s kérte, hogy ők is látszanak. Egy másik házban egy idős nő az utcára ment a parkolóőrhöz panaszkodni, s megfenyegette a stábot, hogy feljelenti őket. Feljelentésről szerencsére Gárdos Péter nem számolhatott be, elmondta viszont, hogy befejezték a májusban ismertetett Hajnali láz című filmje forgatását, melyet jövő tavasszal szeretnének bemutatni.

Szóljon hozzá!