ZETApress

hírportál

Filmesképzés Rákospalotán

Origo Film Group Zrt.Nemzetközi filmes képzés indul Budapesten. Stratégiai együttműködést írt alá a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és az Origó Filmstúdió tegnap délután Rákospalotán. A BKF nemzetközi filmes képzésében részt vevő hallgatói ezentúl a budapesti Origó Filmstúdióban ? ahol a Die Hard 5-öt és a Herculest is forgatták ? tanulhatják meg a szakma gyakorlati alapjait.

Idén szeptembertől a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola művészeti szakos hallgatói a világ egyik legjelentősebb filmes komplexumában, a budapesti Origó Filmstúdióban kapnak különleges gyakorlati lehetőséget. A legnagyobb magánkézben levő főiskola és a legmagasabb hollywoodi követelményeknek megfelelő filmstúdió között most életbe lépő, exkluzív együttműködés célja, hogy a felek együtt erősítsék a magyar művészeti oktatás, a filmszakma és a filmgyártás nemzetközi hírnevét.

Kepes András, a BKF Művészeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy az együttműködéssel kulturális értéket teremtenek, szeretnék ugyanis a magyar filmutánpótlási bázist megalapozni. Ehhez pedig jó helyzetből indulnak. Hazánkban a kreatív-ipar erősödőben van: az ágazat teljesítménye majdnem ötször, exportja közel kétszer gyorsabban nő, mint a gazdaság egésze. Hozzátette, hogy a szektor már jelenleg is a GDP 3,7%-át adva növeli a magyar gazdaság versenyképességét, így minden alapunk ? világszínvonalú magyar filmstúdiók, támogató gazdasági környezet, kitűnő szakemberek, stb. ? megvan ahhoz, hogy a reklám-, játék- és tévéfilmek forgatásával hazánk kreatív-iparát tovább erősítsük. Ehhez mi a naprakész, kreatívan gondolkodó filmes szakemberek képzésével tudunk hozzájárulni ? mondta az elnök.

Kameramanok, média designerek, tervezőgrafikusok, valamint például a filmoperatőr, mozgóképművész és a mozgóképkultúra és médiaismeret szakos hallgatók tanulnak majd a filmstúdió tanműhelyeiben és műtermeiben. Többek között költségvetést készítenek, megismerkednek a vágástechnika alapjaival, de részt vehetnek szakmai workshopokon is. Abban a környezetben végeznek majd filmes utómunkálatokat, ahol forgatott már Bruce Willis (Die Hard 5) és Kenau Reeves is (47 Ronin). A negyvenezer m2 alapterületű Origó Filmstúdió, amely Európa legmodernebbje, évente több világhírű színészt vonz Budapestre.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

A főiskola Magyarország legnagyobb magánkézben lévő főiskolája. Az intézményben két karon, négy fő képzési területen ? kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet ? folyik képzés, alap- és mesterfokon, illetve másoddiplomás képzési szinten. A főiskolának jelenleg közel hétezer hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen, a BKF Regionális Tudásközpontjában is részt vehetnek az oktatásban.

A BKF jelenleg 60 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot 27 országban több mint 300 ösztöndíjas helyet kínálva ? többek között Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal, illetve Kínával is. Képességfejlesztő tréningrendszere egyedülálló itthon. Az intézmény 2001 óta meghatározó és folyamatosan növekvő szereplője a hazai felsőoktatásnak. Tevékenysége elismeréseként 2011-ben és 2012-ben is elnyerte a Superbrands védjegyet.

Az idei felvételiről, dióhéjban: A normál felvételi eljárás során több mint 4700 jelentkező adta be felvételi kérelmét, az augusztusi pótfelvételin pedig 465 fiatal jelentkezett a BKF-re, a legnagyobb állami egyetemeket, pl. a BCE-t vagy az ELTE-t is megelőzve; szeptemberben összesen több mint 1500 új hallgató kezdte meg tanulmányait; minden évben több az elsős hallgató, mint az azt megelőző évben, amely éppen az ellenkezője az országos trendeknek; a legnépszerűbbek a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem és marketing, valamint a kommunikáció és médiatudomány alapszakok; az ország legnagyobb és a vizuális művészeti ágakat legteljesebb spektrumában kínáló művészeti felsőoktatási intézménye a BKF, a művészeti karon a tavalyi évhez képest 17%-kal nőtt a jelentkezők száma.

Az Origó?BKF Együttműködés

Az Origó Filmstúdió egy ambiciózus álom valóra válása, egy hollywoodi standardok szerint épült világszínvonalú, modern stúdió komplexum. A 17 milliárd forintos beruházást igénylő projekt körülbelül 12 hónap alatt valósult meg, és az épületegyüttes 2010. május elején nyitotta meg kapuit. A stúdió 17,5 hektáron fekszik, 9 műterem 18 ezer négyzetméteren, köztük a 6-os műterem a ?superstage?, amely 4400 m2 alapterületű (ami egyedülálló)! A hangszigetelt és légkondicionált műtermeket mintegy 4600 m2 modern irodaterület egészíti ki. A backlot kb. 3 hektár, amelyen állt már XVII. századi japán földesúri kúria, parkoltak rajta a Die Hard 5 alatt összetört autók és helikopterek, tavaly pedig a Herkules csodálatos és lenyűgöző méretű görög vára is itt állt. Jelenleg is két építkezés folyik: egy holland és egy amerikai produkció keretében.

Az Origó saját lámpa- és grip, lakókocsi és generátor parkkal rendelkezik, melyeket a megvalósuló produkcióknak ad bérbe. Emellett filmes catering és produkciós szolgáltatást is nyújt. Világszínvonalú utómunka stúdiójában, ahol jelenleg ülünk, a filmek utómunkálatai végezhetők el. A nyitás óta több nagy amerikai szuperprodukció valósult meg az Origóban: a 47 Ronin (producer a Universal Pictures), a Die Hard 5 (20th Century Fox) és a Herkules (Metro-Goldwyn-Mayer).

Több kisebb amerikai és nemzetközi film is nálunk készült, mint például Angelina Jolie első filmje, amit rendezőként jegyzett: A Vér és Méz Földjén, továbbá a Birdsong, a Monté Carlo stb. Hosszú a lista. De megemlíteném az Origó saját gyártású filmjeit i: az Anti-Social című angol filmet és a Beck’s Last Summer című német filmet. Magyar produkcióknak és tv műsoroknak is otthont adtunk: Szabadesés, Rókatündér, Terápia, Maradj Talpon, Marslakók, Megasztár 5, Voice, Szálka.

Bár a filmeket a sztárok adják el a nagyközönségnek, de a filmeket nem a sztárok gyártják! Bent szoktak maradni a moziban végignézni a stáblistát? Több száz ember neve kígyózik végig a vásznon, akik mind azon dolgoztak, hogy a történet életre keljen. Díszletépítők, világosítók, CGI artistok, kameramanok, riggelők, spec effektesek, kaszkadőrök ? hosszú a sor, és egyre több a magyar név, különösen akkor, ha Magyarországon készült a film, de ha nem itt gyártották, akkor is egyre több magyar nevet lehet felfedezni.

A médiaesemény célja, hogy ezeken a stáblistákon még több magyar név szerepeljen! Az elméleti oktatás mellett a BKF-fel együtt az Origó világszínvonalon működő filmstúdió bázisán létrehozunk egy nemzetközileg elismert gyakorlati képzést, illetve mester-képzést. Ezzel megalapítjuk és intézményesítjük az utánpótlás bázisát. Célunk az, hogy amikor a BKF végzett hallgatói innen kikerülnek és pályafutásukat megkezdik akár az Origóban, akár a világ bármely más filmstúdiójában, akkor az itt megszerzett tapasztalat alapján már ismerős környezetben tudják tudásuk legjavát nyújtani ? mondta el Kecskés Ilona, az Origo Film Studios cégvezetője.

A BKF által prezentálandó világítási gyakorlaton és a stúdió túrán mi is megtapasztalhattuk azt, amire Brett Ratner rendező azt mondta: Tényleg élveztem az Origóban forgatni. Minden, ami egy százmillió dolláros film gyártásához kell, az itt megvan. Brett ezt természetesen nem csupán az épületekre és az eszközökre, hanem az itt forgott Hercules film több száz magyar stábtagjára is értette. Adolf Cukor szállóigévé vált mondása: Nem elég magyarnak lenni, tehetséged is kell legyen! Nos, a BKF-es fiatalok e kettőből kettőt teljesíteni tudnak, az Origó pedig rendelkezésre bocsátja a magyar Hollywoodot. Sok sikert kívánunk nekik!

Szóljon hozzá!