ZETApress

hírportál

Kincsem a filmvásznon

Vágta a megvalósulás felé: a tavaly szeptemberben ismertetett tervek szerint komoly költségvetéssel készítenek filmet nemzetközi koprodukcióban Kincsemről, a csodalóról ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Erzsébet körúti Corinthia Grand Hotel Royal I. emeletén.

A sajtótájékoztató résztvevői: Losonczi Gábor, Cirkó József, Harald Reichebner, Goli Marboe producerek, Jevgenyij Geraszimov producer ? szereplő, Roger Christian rendező, Ragályi Elemér operatőr ? aki csak ma ismerkedett meg a rendezővel ?, Szőcs Géza dramaturg, Prof. Dr. Kásler Miklós történész szakértő, Hannes Schalle zeneszerző, Zizi Bohrer-Lehner jelmeztervező, Sean O´Kelly, Andrew Loveday és Alex Tate Carnaby/Empire forgalmazók, valamint Bényi Ildikó moderátor voltak.

A forgatókönyvet Bereményi Géza eredeti könyve alapján Fonyódi Tibor írta, a dramaturg Szőcs Géza költő, a miniszterelnök főtanácsadója lesz, rendezőnek pedig Roger Christiant, az Oscar-díjas alkotót kérték fel a film producerei. A film műfaját tekintve drámai thriller lesz, nem realisztikus elemekkel vegyítve. A forgatókönyv a Paramount Pictures olvasói tesztjén (amit a stúdió önállóan szervezett) ? mint külföldi, nem angolszász forgatókönyv ? évtizedek óta nem látott kiváló minősítést kapott.

Losonci Gábor elmondta, hogy a film angol, orosz, német, amerikai és osztrák koprodukcióban készül majd el. A forgatás tervek szerint idén októberben kezdődik, amennyiben az időjárás is engedi, magyarországi külső, lóversenypályán forgatott jelenetek felvételével. A forgatás befejezése 2015 késő tavaszára várható. A magyar csodalóról szóló filmet az az Oscar-díjas Roger Christian rendezi, aki többek között a Csillagok háborúja több része, illetve az Alien megvalósításában is közreműködött.

A film főbb szerepeiben olyan nemzetközileg ismert sztárok jelennek majd meg, mint Mads Mikkelsen, Martin Freeman vagy Ed Harris, de a tervek szerint feltűnik majd a vásznon egy rövid jelenet erejéig Jean-Paul Belmondo is. Magyar részről ? többek között ? Kamarás Iván és Weisz Fanni lesznek a produkció szereplői. A négylábú főszereplő kiválasztása még nem történt meg, vele csak tavasszal kezdik a forgatást. Két hasonló ló lesz, hogy egy váratlan sérülés miatt ne álljon le a forgatás. A lovasok betanítását Lezsák Levente lakiteleki kaszkadőr végzi.

Ragály Elemér két hete befejezte Kern András: Gondolj rám című filmjének forgatását. A Kincsem-filmben tíz kamerával fog dolgozni, lesznek belőlük a lovak patájára és a lovasokra is erősítve. Drónok is röpködnek majd a versenypályán. Kérdésemre elmondta, hogy ezek az apró repülőszerkezetek nem veszélyesek a lovakra, irányításukat operátorok végzik, akikkel az akció megkezdése előtt beszéli meg mindig az aktuális képkivágásokat és a kameramozgatást.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a produkció nem vesz igénybe állami támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalaphoz sem pályáztak, a szükséges forrásokat vállalkozók és befektetők adják össze. A tervezett produkció léptéke meghaladja a hazai a lehetőségeket, hiszen bekerülési összege meghaladhatja az egyéves, sőt akár a kétéves keretét annak, amit Magyarország ma filmre fordíthat.

S miről szól majd az alkotás? ? Az ember számára a halhatatlanság nehéz lenne. Egy ló számára még nehezebb. Blaskovich Ernőnek van egy álma, ami egyben a megszállottsága is… egy győztes ló. Vajon minden valószínűség ellenére Blaskovich és kancája, Kincsem képes lesz minden kihívással szembe nézni és halhatatlanságot teremteni? Minden kiderül azon a bizonyos versenyen Baden-Baden-ben… két ló: Kincsem és Prince Giles The First ? két ember: Blaskovich és Trux. Várakozás a rajtvonalnál… A filmet a Tűzszekerek és a Dr. Zsivágó hangulatának keresztezésével lehet legjobban körülírni.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Losonczi Úr! Díszlettervező vagyok, nagyon érdekel a Kincsem Produkció, tessék küldeni nekem egy forgatási naptárt és amikor a közelben lesznek, Baden-Badenben tudnánk találkozni. Előre is nagyon szépen köszönöm! Minden jót! Üdvözlettel: Földes Tibor Zürichből