ZETApress

hírportál

Római légió Budapesten

A légió felsorakozottChanning Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland és Mark Strong forgatja Kevin Macdonald római epikus kalandját The eagle of the ninth címmel a Focus Features és a Film4 részére.

Augusztus 24-én, Budapesten elkezdődött a római korban játszódó kalandfilm, a The Eagle of the Ninth (A kilencedik légió sas madara) forgatása, melynek rendezője az Oscar-díjas Kevin Macdonald, producere pedig Duncan Kenworthy. A magyarországi és skóciai helyszíneken forgató filmet a Film4 és a Focus Features finanszírozzák. A magyarországi produkciós partner a Pioneer Pictures.

A szereplőgárda élén Channing Tatum (G. I. Joe: A kobra árnyéka, a még bemutatásra váró Dear John), Jamie Bell (Ellenállók, Hipervándor), a kétszeres Golden Globe-díjas Donald Sutherland és Mark Strong (a bemutatásra váró Sherlock Holmes és Robin Hood) áll. Kevin Macdonald az új filmjében újra együtt dolgozik 2006-os mozijának, Az utolsó skót királynak BAFTA-díjas forgatókönyvírójával, Jeremy Brock-kal, aki a The Eagle of the Ninth forgatókönyvét Rosemary Sutcliff azonos című regényéből adaptálta.

A The Eagle of the Ninth a II. századi Britannia veszélyes földjén játszódik. I. sz. 140-ben, húsz évvel azután, hogy a teljes 9. Légió megmagyarázhatatlan körülmények között eltűnt Skócia hegyei között, egy fiatal centurio, Marcus Aquila (Channing Tatum) azzal a céllal érkezik Rómából, hogy megoldja a rejtélyt és egyben visszaállítsa apjának, a 9. légió parancsnokának jó hírnevét.

Marcus, akinek egyetlen kísérője a brit rabszolga Esca (Jamie Bell), elindul, hogy Hadrianus falán átkelve Kaledónia ismeretlen felföldjeire jusson, ahol a barbár törzsekkel szembeszállva megbékél apja emlékével és visszaszerzi az eltűnt légió jelképét, a 9. Légió arany sasmadarát. Donald Sutherland Marcus idős nagybátyját, Aquilát játssza, aki Britanniában telepedett le. Mark Strong Guern szerepét alakítja, egy volt katonáét, aki fontos információkkal szolgál a 9. Légióról.

Az utolsó skót király című filmen kívül, aminek főszerepéért Forest Whitaker megkapta a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat, Kevin Macdonald rendezte többek között a One Day in September című filmet, amely meghozta neki a legjobb dokumentumfilmért járó Oscart, a Zuhanás a csendbe című hegymászó thrillert és legutóbb A dolgok állása című akciófilmet, Russell Crowe-val és Ben Affleck-kel a főszerepben.

A film operatőre Anthony Dod Mantle, aki az elmúlt évben a Gettómilliomos c. filmért Oscar-díjat nyert. A film jelmeztervezője a 2009-ben Oscar-díjat nyert Michael O?Connor, díszlettervezője pedig az Oscar-díjra jelölt Michael Carlin (mindketten A hercegnő című filmért). A film vágója Justine Wright, akinek a The Eagle of the Ninth lesz sorban az ötödik filmje Kevin McDonalddal.

A Négy esküvő és egy temetés-ért Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölt Duncan Kenworthy producer saját cégén, a Toledo Productions-on keresztül vesz részt a produkcióban. A film co-producere Caroline Hewitt. Duncan Kenworthy volt a producere három olyan nagysikerű angol filmnek, mint a Négy esküvő, egy temetés, a Sztárom a párom és az Igazából szerelem. Ezek a filmek együtt nagyjából 900 millió dollárt hoztak.

Oscar-díjra jelölték a legjobb film kategóriában, háromszor kapott Golden Globe jelölést, nyert öt BAFTA-díjat és három Emmy-díjat. 1999-ben kitüntették a filmiparban végzett munkájáért és ő az alelnöke a BAFTA-nak, azaz a Brit Film- és Televíziós Akadémiának. Az etnikai kisebbségben élő fiatalok részére 2004-ben megalapította a Toledo Ösztöndíjat a Nemzeti Film- és Televíziós Iskola keretein belül. Mostanáig nyolcan kapták meg a Toledo-ösztöndíjat.

Szóljon hozzá!