ZETApress

hírportál

Kialakult a Titanic zsűrije

A Hullámtörők-díjat egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobb alkotásnak. Tagjai: Baltasar Kormákur ? zsűrielnök, a tavalyi nyertes Vérvonal című film rendezője; Enyedi Ildikó ? filmrendező, Színház- és Filmművészeti Egyetem; Pohárnok Gergely operatőr ? tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatón, ahol Horváth György fesztiváligazgató, Vízer Balázs programkoordinátor, Jérôme Bloch, a Francia Intézet igazgatója és Tasaki Keiko, a Japán Alapítvány audiovizuális előadója ismertette tervekeit.

Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye immáron 16. alkalommal kerül megrendezésre, és a hagyományokhoz híven ismét a világ legkülönfélébb tájairól és a legváltozatosabb műfajokban érkeznek hozzánk alkotások. A programban minden filmbarát találhat kedvére való szórakozást: az anime-rajongók és a horrorfilm iránt elkötelezettek éppúgy, mint a széplelkű művészfilmek szerelmesei. A Titanic kínálatában szereplő kihagyhatatlan filmkülönlegességek többsége idén is csak a fesztivál 11 napja alatt lesz látható, ezért érdemes most lecsapni rájuk.

Helyszínek

Az idei fesztivál új helyszínnel gazdagodik: a KINO a Titanicnak két évig otthont adó Vörösmarty mozi helyett vesz részt a programban. A többi három helyszín változatlan: a kezdetek óta Titanic-helyszín Toldi, az Örökmozgó Filmmúzeum, és a fesztivál központjaként funkcionáló Uránia Nemzeti Filmszínház idén is utánozhatatlan fesztiválhangulattal várja a lelkes mozilátogatókat.

Nevezés

Külön öröm, hogy egyre több alkotó szeretné a Titanicon bemutatni a filmjét. Az idei fesztiválra Izlandtól Bolíviáig szerte a világból közel hatvan nevezés érkezett. A nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre kiterjesztik a jelentkezési időszakot. Idén nevezés útján jutott el hozzánk a 9mm című belga dráma, amely a Hullámtörők-díjért is versenybe száll, de a nevezettek között van a Hazug emlékek című argentin-spanyol alkotás és a Felvonó is a szomszédos Romániából. A fesztiválon mindhárom film rendezője tiszteletét teszi.

A fesztivál látványtervét és befutófilmjét idén is a nagy sikerű tavalyi szerzőpáros, Csáki László és Pálfi Szabolcs készítette. A rendezvény fővédnökei a Fővárosi Önkormányzat és a Kulturális Minisztérium. A nyolcezer euró értékű Hullámtörők-fődíjért idén nyolc film száll versenybe.

Program

A végleges programban a meghívott filmekkel együtt végül 26 ország 56 alkotása szerepel, amelyek 8 különböző szekcióban kerülnek bemutatásra. A jól ismert, népszerű tematikus blokkok idén sem hiányozhatnak. A bűn mélységei szekció filmjei szokás szerint a bűn témáját járják körül. A Tajtékos napok alkotásai a fiatalok mindennapjairól, a felnőtté válás megpróbáltatásairól szólnak. A Francia zátonyok szekció idén is a francia filmgyártás legjavát hozza el.

A Világkörüli út filmjei messzi országok változatos, olykor meghökkentő történeteit mondják el. A Filmdokk szekciót a dokumentumfilmek kedvelőinek ajánljuk. Közöttük Oscar-díjas is lesz. A Zene mindegykinek szekcióban pedig a legkülönfélébb muzsikusok és zenei világok életébe nyerhetünk bepillantást. Idén a megszokott blokkok mellett két új szekció is van: Az Északi fények a legjobb finn, dán és izlandi alkotásokat tartalmazza, és idén először önálló szekciót alkotnak a Versenyfilmek is.

Magyar vonatkozású filmek a Titanicon

Noha idén nem szerepel magyar rendező filmje a fesztivál programjában, számos olyan külföldi alkotást láthatunk, amely valamilyen módon kötődik Magyarországhoz. A Kasztner meggyilkolása című amerikai dokumentumfilm a zsidómentő Kasztner Rezső II. világháború idején folytatott tevékenységével, majd a háború utáni meghurcolásával, meggyilkolásával és a halála utáni rehabilitációjára tett kísérletekkel foglalkozik. A Titanicon vendégünk lesz Gaylen Ross, a film rendezőnője és Kasztner Zsuzsi, Kasztner Rezső lánya.

A Csontdaráló című osztrák thriller egy pincében rejlő csontzúzó masina köré szerveződik, számunkra azonban sokkal fontosabb, hogy a film egyik szerepét Gryllus Dorka alakítja, aki szintén vendégünk lesz a film március 26-i nyilvános vetítésén.

A berlini technoszcéna mindennapjaiba betekintést nyújtó Berlin Calling szintén egy magyar származású színésznővel büszkélkedhet: a jobb napokat is látott DJ barátnőjének szerepében Lengyel Ritát láthatjuk. A filmet rajta kívül a rendező Hannes Stöhr, és a másik főszerepet alakító Paul Kalkbrenner is elkíséri a Titanicra. A Célegyenes című, illegális bevándorlókról szóló ausztrál filmben pedig egy röpke szerep erejéig feltűnik a Syrius együttes egykori tagja, a nemrég elhunyt Orszáczky Jackie.

Szóljon hozzá!