ZETApress

hírportál

Díjazták az egyperceseket

Március 2-án Pozsonyban az Astorka színházban kihirdették az AZYL-BuSho életREklám verseny eredményeit, melyre öt országból összesen 124 alkotás nevezett. Az első kör után versenyben maradt 30 film közé hét magyar alkotást választottak ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A pozsonyi Azyl és a budapesti BuSho fesztivál szervezői ? akiket a pozsonyi magyar intézet ?hozott össze? ? közösen hirdettek pályázatot annak bizonyítására, hogy létezik normális szlovák-magyar viszony. A pályázat címe: Nyitott társadalom vagyunk. Egyik témája a szlovák-magyar viszony volt.

A tematikát illetően a legjobbak között jó néhány a szlovák?magyar viszonyt állította fókuszba, de voltak alkotások, amelyek a homoszexualitással, a cseh-szlovák nyelvi eltávolodással, vagy az euthanáziával foglalkoztak. Jó néhány alkotás próbálta humoros formában megközelíteni az egyébként komoly társadalmi kérdéseket felvető témákat, melyeket a zsúfolásig megtelt színház közönsége kitörő örömmel fogadott.

Az öttagú nemzetközi bírálóbizottság, amelynek tagja volt két magyar filmrendező, Bollók Csaba és M. Tóth Géza is, a fődíjat Borkur Sightorsson Support című, az eutanáziáról szóló egypercesének és Miroslav Remo elhagyott idős emberekről szóló, Ecce Homo című filmjének ítélte. A két fődíjas film alkotói mintegy egymillió forintnyi eurón osztozhatnak.

Futball ? Ne hagyd el az agyad! ? című művével a legjobb animációs filmnek járó különdíjat vehette át Patrovics Tamás, aki a magyar fociszurkolók és a szlovák rendőrök dunaszerdahelyi összecsapását dolgozta föl humoros stílusban.

A 30 legjobb film budapesti vetítése a Dialektus Fesztivál keretein belül március 7-én szombaton délután 5-kor lesz a DocuArt Kocsiszínben, majd a Vörösmarty moziban fél 7-kor kezdődő díjkiosztón értékelik a látottakat.

Szóljon hozzá!