ZETApress

hírportál

A kicsi szép Komáromban!

Idén április 26-a és 30-a között a komáromi Monostori Erődben rendezik meg a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált ? tudtuk meg a Toldi mozibeli sajtótájékoztatón.

A szervezők a rendezvény hagyományos értékeit elevenítik fel az épületegyüttes Dunai-bástyájában, miközben a cserebere, a Fesztivál saját pénze, a MEDI bevezetésével, illetve a környezettudatos gondolkodás jegyében egy új kulturális koncepció megvalósítására törekszenek.

Tavaly szeptember végén a Ravazdi gondolatok ? Termésbetakarító együttlét programjai alatt öltött először konkrét formát a fesztivál munkatársainak elképzelése, mely egy más jellegű kontextusba kívánta helyezni a kulturális produkciók élményét, közegét és elismerését. A MEDIAWAVE egy új, bővített fóruma kíván lenni ennek a kezdeményezésnek, amely három fő pillérre épül: a filmre, a zenére és egyéb művészeti programokra, illetve a ? több értelemben vett ? fenntartható fejlődésre.

Utóbbi elembe beleértendő az ökotudatosság, a cserebere, az ajándékozás újra-felfedezés, de a közönségnevelés, ifjúsági művészeti képzés és szociális integráció ? a Passport Control műhely és a Cafés & Citizenry: The Roma Origins projekt segítségével. Ezek a prioritások idén hangsúlyosan és számos formában visszaköszönnek a fesztivál érdeklődőinek: legyen szó akár majálisról, újrahasznosított produktumokból álló kiállításról, kézműves ízek fesztiváljáról vagy rengeteg más eseményről.

Kiemelendő a fesztivál helyszíne is, amely a Monostori Erőd munkatársainak jóvoltából teljes mértékben a MEDIAWAVE rendelkezésére áll: a Dunai-bástya és az azzal organikus összhangban lévő ligetes Duna-part remek terep a fentebb említett koncepció kidolgozására: a természet közeliség, a hagyományokhoz történő visszatérés, ugyanakkor a kísérletezés megvalósítására.

A filmes programba 76 országból érkezett 1068 nevezésből alakult ki, melyekből az előzsűri 74 filmet válogatott a nemzetközi verseny szekcióba (5 játékfilm, 17 kisjáték-, 20 animációs-, 19 kísérleti- és 13 dokumentumfilmet). A korábbi évek gyakorlatának megfelelően két külön zsűri dolgozik a fesztiválon: Jiří Menzel cseh rendező, Stefan Kitanov, a Szófia Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer a játék- és kisjátékfilmeket, míg Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket értékeli majd.

A panoráma vetítések során 27 alkotást tekinthet meg a közönség, kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmeket. Speciális program és szakmai konferencia is lesz a filmmustrán: a fesztivál 10 és 20 évvel ezelőtti filmjeiből válogatás, és számos rövidfilm blokk tekinthető majd meg, melyek a MEDIAWAVE Film Forum 3.0 tematikájához (A KICSI SZÉP!) kapcsolódnak. Többek között rangos fesztiválokon díjnyertes, illetve nagy múltú magyar stúdiók kisjátékfilmjeit vetítik a fesztivál öt napja során.

A Dunai-bástya koncentrált programokra, a régi fesztiválok hangulatát megidéző koncertek megrendezésére ad lehetőséget, főleg dzsessz és ethno zenei fókusszal. Április 27-én a tavalyi fesztivál alatt elhunyt Szabados Györgyre emlékezik a MEDIAWAVE, fellép Grencsó Kollektíva, Benkő Róbert és a kor talán legerősebb improvizatív formációja, Ken Vandermark és Paal Nilssen-Love duója.

28-án a Monsotori Erődbe látogat a Vágátzó Csodaszarvas mágikus népzenei csapata, de belga folk-és ethnorock együttes is koncertezik, nem beszélve a Romano Trajo által játszott autentikus roma zenéről. Április utolsó vasárnapja nemzetközi dzsessz nap lesz, friss és klasszikus, hazai és külföldi nagyágyúkkal: gitáresttel érkezik James Blood Ulmer, a free funk egyik emblematikus alakja, játszik az amerikai FLY Trio, Tóth Viktor tercettjével, melynek tagja a 14 éves dobzseni Hodek Dávid.

A fiatal hazai színteret Meleg Tamás és Molnár Sándor Quintetje és a ?round nine képviseli ezen az estén. A fesztivál zárónapján Mérai Lakodalom és Mennyegző ad komplex autentikus népművészeti élményt erdélyi, felvidéki és magyar zenészekkel, táncosokkal és eredeti cifra szoba díszlettel a látogatók számára. A bástyán kívül, a Duna-parton három napon keresztül majális várja az érdeklődőket koncertekkel ? fellép Ferenczi György és a Rackajam, Apnoe, Romungro Fiúk és sokan mások ?, népi játékokkal, környezettudatos és egyéb szórakoztató programokkal.

A rendezvény másik kiemelkedő eseménye a Cafés & Citizenry: The Roma Origins elnevezésű művészeti integrációs projekt, amely az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával valósul meg. A MEDIAWAVE alatt négy napig próbál a Both Miklós vezette zenei, és az MC Zeek által irányított slam poetry műhely, melyek egy közös produkciót állítanak színpadra a fesztivál záró napjára Boka Gábor rendezésében.

Ez a kezdeményezés a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével, de tágabb ? képzőművészeti és irodalmi ? kitekintéssel egyaránt. Ezen kívül képzőművészeti kiállítások, RE-LIKVIA projekt újrahasznosított anyagokból készülő installációkkal, performanszokkal, kisközösségi fejlesztéssel, világörökséggel, vidéki színházakkal és kulturális fesztiválokkal foglalkozó tömörülések találkozói, színházi előadások, ökopiac, hazai kézműves ízek fesztiválja várja a 22. MEDIAWAVE közönségét.

2 hozzászólás

  1. Jiří Menzel helyett Hajdu Szabolcs a zsűriben. Sajnálattal közöljük, hogy a 22. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál (2012. április 26-30-a, Komárom, Monostori Erőd) játék- és kisjátékfilm szekciójában a zsűri összetétele megváltozott: Jiří Menzel cseh rendezőnek ugyanis váratlanul New Yorkba kellett utaznia új filmjének koprodukciós tárgyalására.

    A MEDIAWAVE szervezői, valamint maga a rendező is az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy az utazást későbbre halaszthatják ? nem sikerült. Egy gyors egyeztetést követően Stefan Kitanov, a Szófia Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer mellett Hajdu Szabolcs rendező, a tavalyi MEDIAWAVE különdíjasa alkotja Menzel helyett az idei zsűrit.

Visszajelzések

  1. Újrahasznosítás Komáromban | ZETApress