ZETApress

hírportál

Vidékre is eljut a Filmszemle

Idén második alkalommal ismét útnak indul a szemle-kocsi, hogy a budapesti fesztivál ideje alatt hat vidéki várost lepjen meg a legújabb magyar filmterméssel. Reméljük, hogy a bezárt mozik korában sikerül a filmnézés közösségi élményét újra megidézni ? mondja Székely Orsolya rendező-producer, akinek kezdeményezésére Kiskunfélegyházán, Algyőn, Pápán, Keszthelyen, Fóton és Szombathelyen tartanak idén Szemle-napot.

Kiskunfélegyházán vállalták, hogy a Magyar Kultúra Napján, 22-én, csütörtökön három helyszínen kezdődő vetítésekkel nyitják a jubileumi szemle-programot. A helyi médiaszakos tanulók filmjeivel kezdődő rendezvény keretében kiállítás-megnyitót tartanak Morell Mihálynak, a filmvágók doayenjének műveiből és levetítik a róla készült portréfilmet is.

A vidéki szemle-program szerkesztésében kiemelt helyet kaptak a kisérleti- és kisjátékfilmek, valamint a dokumentumfilmek. Szombathelyen Jordán Tamás a házigazdája a VERS, FILM-VERS című, a Weöres Sándor színházban megrendezésre kerülő estnek, ahol levetítik Ragályi Elemér: Megyünk a Semmibe és Zsigmond Dezső: Napraforgók című filmjét is. A játékfilmes mezőnyt itt Ferenczi Gábor: A barátkozás lehetőségei című tévéfilm-kategóriába nevezett műve képviseli.

Keszthelyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóié lesz a főszerep. Itt is, másutt is vetítésre kerül Hajdú Eszter: A Fideszes zsidó? című filmje. Több városban látható lesz többek között Gyarmathy Lívia: Kishalak? Nagyhalak című alkotása, Konecsny Emőke: Gogo & George című dokumentumfilmje, Kormos Ildikó: A porrá tört bogár című természetfilmje és Can Togay: Vonat című kisjátékfilmje. Fóton, a Városi Könyvtárban erdélyi festőket mutatnak be. Algyőn és Pápán Herendi Gábor: Valami Amerika 2 című filmje zárja a programot.

Kiemelt információs filmek a Szemlén

A 40. Magyar Filmszemle programjában idén is külön figyelmet kapnak azok a filmek, amelyeket az elő-zsűri a kiemelt információs kategóriában történő bemutatásra javasolt. Látható lesz többek között Ragályi Elemér: Megyünk a semmibe és Nemes Gyula: Letűnt világ című alkotása, amely a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat kapta a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint az Európa-díjas Kenyeres Bálint: A repülés története című új filmje. Ugyanebben a kategóriában a szemlét megnyitó Törőcsik Mari tiszteletére levetítik az Eszter hagyatéka című filmjét.

Szóljon hozzá!