ZETApress

hírportál

Virtuális Diafilmmúzeum

A diafilm ? a hagyományos vetítőgépen, kézi továbbítással vetített állóképes filmszalag, amelyhez felolvasott szöveg, szabad mesélés vagy kommentálás, esetleg zenei aláfestés tartozott ? ma reneszánszát éli ? tudtuk meg a délelőtt az Arany János utcai OSA Archívumban.

Ahogyan a tömegessé váló színes digitális fényképezés automata beállításaihoz képest egyre értékesebbé válik az egyedi odafigyelést igénylő, korlátozott technikai lehetőségek között készült fekete-fehér művészfotó, úgy válik egyre értékesebbé a szülő és a gyerek számára a szülők aktív közreműködését igénylő diavetítés is a távszabályzóval kezelt DVD lejátszóhoz képest, amivel a gyerek elfoglalja magát és nem zavarja a szüleit.

De a diafilm nemcsak gyerekeknek való: már a 20. század elejétől kezdve ismeretterjesztő és oktatástechnikai eszközzé vált, a II. Világháború utáni Magyarországon pedig ? a mese és az ismeretterjesztés mellett ? a politikai propaganda eszközévé is. A mesébe oltott ideológiai tanulságok mellett a közvetlen pártoktatás műfajává is vált a diafilm és párja, a keretes diasorozat. Ezzel a közelmúlt közvetlen kortörténeti dokumentumaivá is váltak a diafilmek, amelyek valós és virtuális gyűjteményként egyaránt szemléletesen egészítik ki a korszakkal foglalkozó archívumok anyagát.

Egy magyar gyűjtő, Bíró Ferenc, nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel és gyarapít még ma is. Ennek a gyűjteménynek, számos közreműködő munkájának eredményeképpen elkészült a virtuális, interneten megtekinthető változata, a Virtuális Diafilmmúzeum, amely világviszonylatban egyedülálló vállalkozás. Az OSA Archívum üzemelteti és a gyűjtővel, valamint a Diafilmgyártó Kft-vel együttműködve folyamatosan bővíti.

Az Archívum ? amely 1998-ban rendezett diafilm-történeti kiállításával tevékenyen hozzájárult a magyarországi diafilmgyártás és használat újjáélesztéséhez ? a virtuális diagyűjteményt az Europeana Digitális Könyvtár részévé teszi. A Virtuális Diafilmmúzeum bemutatására az OSA Archívum eseménysorozatot szervez.

A délelőtti sajtótájékoztatón az eredeti diaberendezéseket is kiállították, valamint Zórád Ernő, számos diafilm illusztrátorának grafikái is láthatóak. Az eredeti vetítőgépen egy 1964-ben készült diafilmet is lejátszottak, amely az enyhülő diktatúra közérzetjavító intézkedéseinek példájaként a női divat és a bizsu bővülő választékát mutatta be. Április 28-án, csütörtökön 18 órakor felnőtteknek szóló diavetítés lesz az Archívumban, színészek által felolvasott kísérőszöveggel; míg május 29-én, vasárnap ? Gyereknapon ? mesefilmeket vetítenek, szintén színészek tolmácsolásában.

Szóljon hozzá!