ZETApress

hírportál

Katapult a békákért

Varangymentő akcióban szorgoskodtak az Üvegtigris 3 sztárjai. Nemrégiben ébredtek téli álmukból a barna varangyok és egyéb békafajok, s ilyenkor ? csak a Garancsi tónál ? évente több ezer breki pusztul el a vonulási utat keresztező betonúton átmenő forgalom miatt.

Az ELTE szervezésében megannyi diák, önkéntes és az Üvegtigris sztárjai fogtak össze a kis kétéltűek megmentése érdekében, az Üvegtigris-trilógia forgatásának helyszínén. A Garancsi tónál évente több ezer barna varangy pusztul el a március közepét követő hetekben, mikor is a békák téli álmukból ébredvén vonulni kezdenek ? tudta meg a montázst készítő Lantai József.

Megmentésükre Dr. Munkácsy Béla (Környezeti Nevelési Hálózat) az ELTE EKSZ csoport önkénteseinek aktív közreműködésével, valamint a Tinnyei Önkormányzat, a Természetmegőrzési Főosztály (egyben a Vadonleső Program munkatársai), a Zöld Út Békamentő Egyesület, és a Varangy Akciócsoport támogatásával akciót hirdetett, melynek keretében március 12-én a résztvevők békaterelő hálókat építettek és gyűjtőedényeket helyeztek el a területen.

A meleg idővel előbújó békákat (barna varangy, erdei béka, vöröshasú unka) és egyéb különleges és ritka fajokat az akcióban részt vevő egyetemisták és lelkes önkéntesek át is hordják az úttest túloldalára, amivel ? túl azon, hogy megmentik a kis állatok életét ? számos balesetet is megelőznek. Az eddigi varangymentés roppant sikeres volt, múlt csütörtökön például 659 barna varangy, 9 unka, 9 erdei béka és egy csibor köszönhette életét a gondos segítőknek.

Március 22-én, kedden Reviczky Gábor és Szarvas József, az Üvegtigris két szereplője, valamint az április elsején megjelenő DVD és Blu ray forgalmazója: a Katapult Film munkatársai is csatlakoztak a békamentő akcióhoz, s ha már ott voltak, a felhalmozódott szeméttől is megtisztították a Garancsi-tó környékét.

A barna varangy ? mely az egyik legnagyobb békafajunk s akár 30?40 évig is élhet ? férgeket, csigákat, szúnyogokat, pókokat és sok kerti kártevőt fogyaszt el, s ezzel hasznot hajt. A mentőakció célja a biodiverzitás védelme és az ökológiai egyensúly fenntartása. A Garancsi-tó partján eztán is élő békák fognak kuruttyolni!

Szóljon hozzá!