ZETApress

hírportál

Aknákból lett szerelem

Ferzan Özpetek Budapestre látogatott a Szerelem, pasta, tenger ma esti bemutatója alkalmából. A budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta Luce szervezésében 2010 októberében zajlott Ferzan Özpetek retrospektív sorozat sikere után a rendező legújabb filmje is forgalomba kerül Magyarországon.

A Szerelem, pasta, tenger az új címet is adó Szuez Filmnek köszönhetően eredeti nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra. A Szuez Film korábban is nagy érdeklődést tanúsított az olasz filmművészet iránt, a legutóbb Magyarországra hozott filmjei között megemlíthetjük Matteo Garrone: Gomorra és Luca Guadagnino: Szerelmes vagyok című filmjét.

Az Ozpetek film premierjére ma este 8 órakor kerül sor a Puskin moziban, ezért ? elfogadván az Olasz Kultúrintézet és a Szuez Film meghívását ? Ferzan Özpetek Budapestre érkezett. A rendezővel délelőtt a Szent István körúti Kino moziban sajtóértekezleten találkoztunk, a közönség kérdéseire pedig a film vetítése előtt és után válaszol. A Szerelem, pasta, tenger a későbbiekben ugyancsak a Kino moziban lesz megtekinthető.

A film ? melynek eredeti címe: Mine vaganti, nyersfordításban: Kósza aknák ? több díjat is nyert: a Nastri d?Argento 2010 legjobb vígjátékának járó díj mellett Ennio Fantastichini megkapta a legjobb mellékszereplő díját. Ma este a nálunk 2010 novemberében bemutatott film Olaszországban öt díjat fog kapni, de a török származású rendező az ottani díjátadás helyett minket, a Puskin mozi közönségét választotta.

A filmet jellemző komikus hangnem meglepte mind a kritikusokat, mind a közönséget. A komédia ? melynek felvételei során Özpetek először forgatott Rómán kívüli itáliai helyszínen ? egy jómódú Lecce-i család meglepő fordulatokban, hangos veszekedésekben és rejtett igazságokban bővelkedő életét tárja elénk. A szereplők között találjuk Riccardo Scamarcio, Alessandro Preziosi, Nicole Grimaudo, Lunetta Savino, Ilaria Occhini és Elena Sofia Ricci nevét.

Az első budapesti látogatásán lévő, hazánkban is jól ismert és közkedvelt rendező elmondta, hogy következő filmjét szülővárosában, Isztambulban forgatja. 35 éve él Rómában, s azóta a török főváros rengeteget változott. Rohamosan fejlődött, legalább húsz évvel jár Európa előtt. Eddig nem tudta, hogy török-olasz, vagy olasz-török rendezőnek vallja-e magát, de mivel egy éve Lecce tiszteletbeli polgárává választották, azóta Lecce-i rendezőnek vallja magát. Az esti Puskin mozibeli bemutatója előtt érdemes a szomszédos Puskin Kávézóba is ellátogatni, ahol mától február 20-ig látogatható Baráth Bálint grafikus: Demiurgosz című kiállítása.

Szóljon hozzá!