ZETApress

hírportál

Csodálatosan zárt a Francia Filmnapok

BKV-sztrájk, critical mass és nyári napsütés ide vagy oda, a francia filmek vonzereje mindenen áttört! Budapesten 86%-os kihasználtsággal, és a nyolc vidéki városban is szép eredménnyel futott a Francia Filmnapok, melynek keretében április 10-21-e között hat francia filmet és egy 136 perces rövidfilm-összeállítást tekinthetett meg a hazai közönség. Idén összesen 7268-en váltottak jegyet a legfrissebb francia filmalkotásokra. Az idei Filmnapok különleges meglepetése volt, hogy a francia film tündére, Audrey Tautou most először, ellátogatott a magyar fővárosba.

Budapesten a Corvin moziban négy nap alatt 3353-en néztek francia filmet, míg Pécsett, Győrött, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben, Szolnokon és Egerben összesen 3915-en voltak kíváncsiak a vetítéssorozatra. A vidéki városok közül a Szegedi belvárosi mozit látogatták legtöbben, ahol is 1064-en néztek francia filmet az elmúlt héten.

Mind a forgalmazók, mind az eseményt most először támogató fő szponzor, a L?Oreal Paris nagyon elégedett a Francia Filmnapok idei eredményeivel. Idén három filmforgalmazó kínálta filmjeit a Francia Filmnapok alkalmából, hisz évek óta az a tapasztalat, hogy azok a filmek, melyek bemutatkoznak az április közepi rendezvénysorozaton, a későbbiekben, mikor hivatalosan forgalmazásra kerülnek, magasabb nézőszámot érnek el a mozikban.

A tizenkettedik Francia Filmnapok díszvendége volt Audrey Tautou, az Egyedül nem megy című film bájos főszereplőnője, aki nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is most járt először. Rajta kívül április 17-e és 20-a között további hét francia művészt látott vendégül a főváros.

Elkísérte filmjét az Angel-ből Lucy Russell, és a Karamell rendező-főszereplőnője, Nadine Labaki. Ő férjével, Khaled Mouzannarral érkezett, aki a film zeneszerzője. Cédric Klapisch Paris-át Julie Ferrier képviselte, míg az Egyedül nem megy című filmet Audrey Tautou mellett a producer, a francia filmgyártás egyik enigmatikus alakja, a 73 éves Pierre Grünstein is elkísérte, a Lucky Luke ? Irány a vadnyugat-ot pedig a rendező, Olivier Jean Marie. A rövidfilmes alkotók közül Olivier Berlemont, az Ellenállni a remegésnek cím film producere jött Budapestre.

Audrey Tautou annyira jól érezte magát Budapesten, hogy nemigen volt kedve visszatérni Párizsba. Még a programján is változtatott, hogy több ideje maradjon a magyar fővárosban. ? Először jártam Magyarországon, és imádtam! Nagyon jól esett, hogy mennyire kedves volt velem mindenki. Ha lesz lehetőségem, mindenképpen szeretnék visszajönni! ? nyilatkozott a művésznő.

Szóljon hozzá!