ZETApress

hírportál

Moore és a sajtószabadság

Sajtóbeszélgetést rendezett Michael Moore, a forgalmazó Weinstein Co., valamint David Boies jogi képviselő, tiltakozásul a Bush-adminisztráció Sicko-t érintő lejáratókampánya ellen. Mint ismeretes, május elején, a film cannes-i bemutatója előtt nem sokkal a Sicko stábja levelet kapott az amerikai pénzügyminisztériumtól, amely szerint Moore-ék megsértették a Kuba ellen érvényben levő kereskedelmi embargót. Lehetséges büntetésként bírságot, a film elkobzását és börtönbüntetést is kilátásba helyeztek.

Boies a sajtóbeszélgetésen bemutatta azt a kincstárnak elküldött levélmásolatot, amely igazolja Moore újságírói státuszát és amelyben információt kér azokról a személyekről, akik részt vettek a filmkészítő ellen irányuló megfélemlítő akciók jóváhagyásában ? írja a Variety tudósítója. Ez az ügy nem Kubáról szól, nem arról, hogy szeretjük-e Castrót vagy sem. A sajtószabadságról és Michael Moore újságírói munkájának diszkriminálásáról van szó! ? hangsúlyozta Boies.

A jogi képviselő szerint Moore és interjúalanyai egy újságírói vállalkozás részesei, ezért megilleti őket a szabad beutazás joga a szigetországba. A kormány másként látja a történetet: szerintük Moore valamilyen értéket hozott létre Kubában (ez maga a film), majd hazavitte magával. Ezt a tettet éppúgy illegálisnak tartja az adminisztráció, mint hazavinni egy doboz kubai szivart.

A sajtóbeszélgetés során Moore levetített egy 15 perces részletet a filmből. Ebben a rendező a 9/11-es tragédia mentési munkáiban résztvevő embereket kísért Kubába azért, hogy illusztrálja a különbséget az kubai és az egyesült államokbeli egészségügyi ellátás kalibere között. Utóbbiban a legtöbb egészségbiztosítói fedezetre irányuló igényt megtagadták.

A filmet június 29-én mutatták be az Egyesült Államokban. Robert Ebert, a Chicago Sun-Times neves kritikusa szerint új filmjében Moore kevesebbet van vásznon, mint eddig, kevésbé pimasz és nem a poénokra megy rá. ?Egyszerűen történeteket mesél egymás után olyan amerikaiakról, akik betegek, haldokolnak vagy már halottak, ?köszönhetően? az antidemokratikus, profithajhász egészségügyi rendszernek. Moore filmje általában felbosszantja a konzervatívokat. A Sicko elevenére tapint minden olyan családnak, ahol komoly betegség fordult elő, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali az a család. A Sicko-t Magyarországon a Budapest Film forgalmazza. Hazai bemutatója október 11-én lesz.

Szóljon hozzá!