ZETApress

hírportál

Utcai filmműhely a MEDIAWAVE-en

Dömötör Tamás film- és színházi rendező irányításával négynapos utcai filmkészítő műhely indult hétfő délután a Savaria mozi mögötti árkád területén, aminek során saját történeteiket forgathatják le a vállalkozó kedvű alkotók ? jelenti a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

A gyorstalpaló műhelymunka gyakorlati tevékenysége mellett elméleti képzésben is részesülnek a programra jelentkezők, amelyen egyebek mellett a technikai tudás jelentőségéről, így a pontos formai kidolgozás fontosságáról informálódhatnak az érdeklődők. Dömötör Tamás konkrét példákon keresztül érzékelteti a forma és tartalom technikai kidolgozásának kérdéseit ? egy rezignált ember lelki rezdüléseit például a kamerával is tanácsos lekövetni, hogy valóban hatásos legyen a felvétel.

Mindezen túl a plánozásban rejlő lehetőségek is szóba kerülnek, melyeket filmes példákon keresztül magyaráz el a rendező. A különböző technikai megoldásokat azért beszélik át hosszasan a résztvevők, hogy a történetüket leginkább erősítő technikai megoldásokat alkalmazzák a filmjükben. Ezt követően foglalkoznak a színészek kiválasztásával, valamint instruálásával, s csak ezután látnak hozzá a forgatáshoz.

A műhelymunka során főleg saját történeteket várnak a szervezők, melyeket a Weöres Sándor Színház színészeinek ? így mások mellett Szabados Mihály vagy Csonka Szilvia ? szereplésével, valamint profi operatőrrel és vágóval készíthetnek el a jelentkezők. A forgatás helyszínéül a Savaria mozi mögött található Művészetek Árkádjának egy része szolgál, ahol színházi díszletekkel rendeznek be a jelenetekhez szükséges filmműtermet.

Orosz Amerikában

Minden esély adva van arra, hogy a tengerentúli nézők szívét is meghódítsa Orosz Dénes: Poligamy című filmje ? melyet tavaly mi is láttunk ?, mert három rangos fesztiválra is meghívták az USA-ba: Jersey Shore Film Festival ? versenyben ? New Jersey, Los Angeles Comedy Festival ? Los Angeles, Breckenridge Festival of Film ? Breckenridge.

A Los Angeles Comedy Festival igazgatója Csányi Sándor alakításától kifejezetten el volt ragadtatva.Filmben nyújtott teljesítményét a következő szavakkal méltatta: your lead actor is quite wonderful ? tudatták sajtósaik. A Poligamy Magyarországon már bizonyította,hogy a nézők szívesen ülnek be a mozikba színvonalas vígjátékra. A romantikus komédia a sikerét a jó forgatókönyvnek, a kiváló színészi játéknak, a profi rendezői munkának és a rangos alkotógárdának köszönheti. Forgalmazó a Skyfilm.

Szóljon hozzá!