ZETApress

hírportál

Átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat

Szombat délután Szombathelyen adták át a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál életmű-elismerését, a Párhuzamos Kultúráért Díjakat ? jelentette a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

Az idei díjban Durst György producer, Ferenczi György blues énekes, Kerényi Róbert népzenész, Gulyás Gyula és János filmrendezők, Iva Bittová énekes, Ripoff Raskolnikov blues énekes, Aiming Kubasi kulturdiplomata, valamint Urbán András színházi rendező részesült.

A Párhuzamos Kultúráért Díjakat 2001 óta adják át a fesztiválon olyan magyar vagy az országban fellépő egyéni művészi életpályával rendelkező személyiségeknek, akiknek munkássága sosem illeszkedett a divatos kulturális tendenciákhoz. Az elismerésben részesülő alkotók sokszor nagyon különböznek egymástól, ám abban hasonlók, hogy egyiküket sem tudta befolyásolni vagy megtörni a környezet, vagy a politika ? hangzott el a ceremónián. Idén Sragner László, a MEDIAWAVE Alapítvány elnöke, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató, valamint Tóth Erzsébet adták át a kitüntetéseket.

Az ünnepeltek egy-két mondatos köszöntő beszédben számoltak be a díjjal kapcsolatos érzéseikről. Durst György hangsúlyozta: mindig jobban szeretett másoknak díjat adni, mint kapni. Kerényi Róbert népzenész pedig mestereinek tulajdonította az elismerést. Aiming Kubasi megköszönte, hogy elhozhatta az országunkba az ujgur kultúrát, és biztosította az egybegyűlteket arról, hogy igyekszik majd több ujgur fellépővel megismertetni a magyarokat.

Az átadó után a 20 Év Wave Találkozó keretein belül mondtak köszönetet a fesztivál szervezői a támogatóknak, a munkatársaknak, a régi és új barátoknak. Sragner László alapítványi elnök, Feiszt György kulturális tanácsnok, Ipkovich György polgármester valamint Sági József, a város Kulturális bizottságának elnöke is a fesztiválnak a várossal való hosszú távú együttműködési tervéről beszélt.

Tóth Erzsébet az első falbontó kulturális fesztiválként emlékezett vissza a MEDIAWAVE 1991-es indulására, aminek nagysága szerinte mindig a kicsi pillanatokban rejlett. Az állófogadással egybekötött nosztalgiadélután végén a polgármester az alapítvány elnökével közösen vágta fel a fesztivál tortáját, mellyel hosszú távú együttműködési tervüket kívánták megerősíteni az egybegyűltek előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Start a versenyben | ZETApress

Szóljon hozzá!