ZETApress

hírportál

Októberi Szemrevaló

Sisi titkai, Börtönrománc, Svájci órák és az Alpok. Holnap kezdődik a 11. Szemrevaló Filmfesztivál – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

Október 06-án 19 órakor a Csodaszép című német tragikomédiával nyit a budapesti Művész moziban a 11. Szemrevaló Filmfesztivál. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös rendezvénye 10 napon át a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 11 filmet vetítenek, köztük Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon méltatott alkotásokat is. Október 06-a és 16-a között a Művész moziban, majd Szegeden október 17-től 20-ig, míg Pécsett és Debrecen október 19-től 22-ig tart a Szemrevaló Filmfesztivál.

Október 06-án 19 órakor a budapesti Művész moziban a Csodaszép (Wunderschön) című tragikomédiával nyit a 11. Szemrevaló Filmfesztivál. A filmben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel. A film után a Leylát alakító Dilara Aylin Ziem színésznővel találkozhat a közönség. Október 15-én 20 órakor is lesz vetítés.

Október 07-én 18 órakor, majd 10-én 20 órakor a Toubab című német vígjátékban a szenegáli Babtou alig szabadul ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi. Kitoloncolás fenyegeti, és utolsó reménye, ha megnősül. Mivel a környékbeli lányok közül senkit sem sikerül az esküvőre rávennie, végül gyerekkori barátja, Dennis vállalja, hogy összeházasodjanak. Október 07-én 20 órakor és 12-én 18 órakor a Monte Verit? lesz látható, mely az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának története. A filmben emellett valós események és személyek is felbukkannak: a belle epoque idején a svájci hegyekben az utópisztikus szanatóriumot egy Freud-tanítvány alapította, a regényíró Hermann Hesse és a táncot forradalmasító Isadora Duncan is jártak ott.

Október 08-án 18 órakor, majd 12-én 20 órakor a Max Ophüls Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó díjat elnyert Nicoban miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Október 08-án 20 órakor és 15-én 18 órakor a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm. Egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban (egészen 1969-ig) bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

Október 09-én 18 órakor és 11-én 18 órakor az Alpenland című osztrák dokumentumfilm új oldalairól mutatja meg azt a látványos természeti tájat, melyet Európa nyolc országában – köztük Svájcban, Németországban és Ausztriában – vallanak magukénak az ott lakók. Október 09-én 20 órakor és 16-án 18 órakor az olykor fassbinderi hangulatú Le prince főszereplője Monika művészettörténész, akinek a még mindig a férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia. Eközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei.

Október 10-én 18 órakor és 14-én 20 órakor az idei Berlini Filmfesztiválon díjjal méltatott az Örökmozgó (Unrueh) című svájci filmben az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék által inspirálva küzd egy jobb társadalomért, követelve az idő felszabadítását. Másnap 19 órakor és 14-én 18 órakor az idei Német Filmdíjon 9 díjat nyert Kedves Thomas (Lieber Thomas) című alkotást vetítik, mely Thomas Brasch, a neves német író, rendező, életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.

Október 13-án 19 órakor a Fűző (Corsage) lesz látható, mely egészen meghökkentő adalékokkal árnyalja a Sisiről kialakult képet. A császárnőt megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza. A vetítés után Sisi fodrásznője, Fanny Feifalik szerepét alakító Alma Hasun osztrák színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel lesz közönségtalálkozó. A film október 16-án 20 órakor újranézhető.

Idén október 06-a és 16-a között a Művész moziban lesznek láthatóak a 11. Szemrevaló Filmfesztivál filmjei. Szegeden október 17-től 20-ig, míg Pécsett és Debrecen október 19-től 22-ig vetítenek majd Szemrevaló programokból.

Szóljon hozzá!