ZETApress

hírportál

Kythéra az Odeonban

A XVIII. század egyik legtitokzatosabb festményének ? Watteau: Indulás Cythere szigetére című művének ? keserű, mai adaptációját láthattuk tegnap délelőtt az Odeon Lloyd Moziban. Egy kamaradrámát nézhettünk végig a szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról.

Egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt életéből szól az alkotás. Két lélek utazása apró szökések, párharcok, vándorlások közepette a halványuló szerelmet felváltó melankólia felé. Kísérőfilmje az ötperces Eső után.

A film a nemrég lezárult 38. Magyar Filmszemlén több elismerést is kapott. A zsűri a legjobb női alakítás díját Kovács Katának ítélte, a Kythéra című filmben folyamatos és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért, Czakó Judit vágó pedig Arany olló-díjat kapott vágói munkájáért. Rendezője ? a kísérőfilmhez hasonlóan ? Mészáros Péter, aki 1993-tól ?97-ig Grúziában tanulta a filmgyártást.

A főbb szerepekben Kovács Kata mellett, Tóth András Ernőt, Krajcsi Nikolettet, Tóth Petronellát láthatjuk. Producer Durst György, operatőr Marosi Gábor, aki a díszletet Dyga Zsomborral együtt tervezte. Zeneszerző Salamon Eszter, aki a jelmeztervezésben is részt vett Nagy Fruzsina mellett. A 78 perces drámát március 8-tól láthatjuk a Budapest Film forgalmazásában. Gyártotta a Médiawave 2000 Kft.

Szóljon hozzá!