ZETApress

hírportál

Tehetségek Ericssonnál

Az innováció lendületeKiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatalokat. Közel száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny Bírálóbizottsága előtt.

A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek május 29-30-án kétnapos kiállításon lesznek megtekinthetők az Ericsson Magyarország székházában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A 111 pályázat közül az első fordulóból 74 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 63 pályázatot lehetett értékelni.

A szervezőbizottság a pályázatokat öt szekcióba (orvostudomány-biológia, fizika-kémia, mechanika-elektronika, informatika, környezetvédelem-egyéb) osztotta be. Az egyes szekcióba sorolt pályázóknak április második felében a szekciózsűri előtt 5 perces prezentációt kellett tartaniuk, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket.

A verseny zsűrije május 2-án csütörtökön hozta meg végleges döntését a díjakról dr. Jakab László, a BME dékánja elnökletével. A zsűri összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, tíz pedig kiemelt dicséretben, illetve 43 pályázat dicséretben részesült. A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat a május 29-30-ai, szerda-csütörtöki kiállításon mutatjuk be az Ericsson Magyarország székházában, illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint lehet-e az almamolyok rajzását hatékonyan követni, térben és időben? A szervezetbe jutó karotin mennyiségét hogyan lehet növelni? Hogyan lehet automatizálni a csillagászati adatgyűjtést? Hogyan lehet a matematikai szimulációkat gyorsítani? A látogatók programokkal és módszerekkel is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Többek között megtekinthető lesz a beltéri navigációs rendszer vakok számára, egy stratégiai játék, színes vonalkódok és a joghurt és a méz vizsgálatának módszere.

A tizenéves tehetségek húsz saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, illetve a startup befektetőket. A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az innovációs és technológiai miniszter és az EMMI oktatási államtitkára fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!