ZETApress

hírportál

Vass Mária-Magdolna textíliái

Vass Mária-Magdolna erdélyi képzőművész kiállításának zártkörű megnyitója volt tegnap 17 órakor a Forrás Galériában. A tárlat a Kárpát Haza Galéria idei ötödik, összességében pedig a 65. rendezvénye. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A május 08-án szerdától 30-án csütörtökig hétköznap látogatható kiállítást Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Közreműködött: Korzenszky Klára énekművész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Számos fotóink Rósa István felvételei.

Vass Mária-Magdolna 1963-ban született Székelyudvarhelyen, de szülőfalujának a Székelyudvarhelytől 32 kilométerre fekvő Székelyvarságot tartja, ahol nevelkedett, melyhez számtalan gyermekkori élmény fűzi, amely ? saját megfogalmazása szerint ? kiapadhatatlan ihletforrásként szolgál számára ma is. Pályája irányadója édesanyja volt, aki leánykora óta segített neki a szövésben. Az otthon tanultakat máig felhasználja munkáiban.

Tanulmányai:

1978 ? 1982. Zene- és Képzőművészeti Középiskola, Textil Szak, Marosvásárhely
2011. Erasmus-ösztöndíj, Hochschule der Bildenden Künste Saar, Saarbrücken, Németország
2009 ? 2012. Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, Festészet-pedagógiai Szak, Kolozsvár

Az utóbbi években főként keleti csomózással, perzsaszövéssel készülő textíliái kész tervek alapján készülnek, tudatosan választja ki a színeket, jelképeket annak megfelelően, mit szeretne ábrázolni, közvetíteni a néző felé. Számára az alkotás létszükséglet, így fejezi ki vágyait, gondolatait, álmait. Tárlatain textíliák és festmények egyaránt láthatóak. Munkáin megjelennek a magyar történelem és mondavilág elemei, motívumai, szűkebb hazája, Székelyföld életének pillanatai, hétköznapi csodái, mindezek a művészre jellemző optimizmust sugallva. Egyéni és csoportos tárlatok rendszeres résztvevője, alkotótáborok meghívott művésze.

? Azzal a belső kényszerrel, amely alkotásra sarkall, ecsettel, festőkéssel vagy a lágyan omló, melegséget, természetközelséget sugárzó gyapjúfonállal, saját belső világomat írom. Figuratív festményeimen az emberi arcok hol lágy, felszínre törő sejtelmeivel, hol kemény vonásaival a tudat mögötti absztrakciót igyekszem sugallni. Textíliáim egyszerre több csatornán közölnek. A díszítőművészeten túl vizuális erejűek és érzelemkeltő szuggesztív hatásúak is lehetnek. Amit szavakkal, fogalmi gondolatokkal magamról elmondani nem tudok, azt az üzenetet közlöm munkáimmal ? mondta el a művésznő.

Díjak, kitüntetések, tagságok:

2000. In Memoriam Vörösmarty Mihály-pályázat, Dicsérő oklevél, képzőművészet kategória ? a bonyhádi Városi Könyvtár és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum közös rendezvénye
2015. a Barabás Miklós Céh romániai magyar képzőművészeti egyesület tagja
2016. Nő a képzőművészetben Székelyudvarhely, I. díj
2018 Hargitai Szalon Díj, Csíkszereda

Szóljon hozzá!