ZETApress

hírportál

Kiss Márti Kisfaludon

Kiss Márti felvidéki/csallóközi festőművész kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Kárpát-haza Galériában. Köszöntőt mondott: Pély Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnök-helyettese. A május elsején szerdáig látható tárlatot Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus nyitotta meg.

Az idei negyedik, összességében 64. kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A zártkörű megnyitón közreműködött: Megyaszay István basszusgitár művész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Számos képeink Rósa István felvételei.

Kiss Márti felvidéki/csallóközi festőművész 1988-ban Dunaszerdahelyen született, Kisfaludon él és alkot. Tavaly óta a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének elnöke. Alkotásaival a hétköznap szépségeit kívánja megörökíteni. Az őt körülvevő természet, falusi egyszerűség, a baromfiudvar, az elöregedett tárgyak adják festményeinek mondanivalóját. Ahogy mottójában is említi: ?azt festem, ami van… A művészt motiváló kérdések legtöbbször a csallóközi tájat ábrázolva jelennek meg, de vásznain láthatjuk az iskola és diákjai által inspirált témákat, az őt foglalkoztató problémákat.

Kiss Márti napközben rajztanár a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában, este festőművész saját műtermében. Két szakmája folytonosan keresztezi egymást. Az iskolában megélt élmények megjelennek vásznain, a vásznon ábrázolt témák pedagógiai értékekkel bírnak.

Képein finom iróniával utal a fogyasztói társadalom káros hatására, az urbanizmus negatívumaira. Foglalkoztatja a káosz, az elmúlás, az esendőség, az enyészetté váló épületek, de mindenekelőtt környezetének szépsége, természetessége. Alkotásain gyakran a táj anyagi összetevőivel dolgozik, növényi elemeket emel be a klasszikus festmény műfaját meghaladó kompozícióba, így teremtve meg a termőtáj atmoszféráját, struktúráját.

Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi szimpóziumoknak. Alkotásait egyéni és csoportos kiállításokon láthatta a közönség számos hazai és külföldi galériában, kiállítóhelyen. Első átfogó pályakép-kiállítása, Nyomot hagy címmel idén januárban nyílt meg a Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeumban.

Szóljon hozzá!