ZETApress

hírportál

Dikun György színháza

Dikun György (Ungvár, 1961.) kárpátaljai festőművész kiállítása nyílt meg tegnap délután a Teréz körúti Forrás Galériában. A március 13-án szerdáig látható tárlatot Mankovits Tamás iparművész, a Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, közreműködő művész: Kubinyi Júlia, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett népdalénekes, az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Fotóink: Rósa István felvételei.

A színház játék, egy elképzelt világ mágiája, ahol a valós élményekből táplálkozó fantáziavilág újra valósággá válik az alkotásokon. Dikun György színházában csillogó, színes, mesebeli életképeket láthatunk, ahol megelevenednek a vacsorák, tengerparti séták, a megélt élmények, az üvegen keresztül sajátos képet tárva elénk.

Ebben a titokzatos, burjánzó, izgalmas forgatagban magunk is szereplőivé válhatunk az eseményeknek, részesei lehetünk a történeteknek. A fények, árnyékok, vonalak és foltok játékával egy új megközelítésben láthatjuk a szereplőket, figurái deformálódnak, zsugorodnak vagy nőnek, álarcot öltenek, átalakulnak. Minden valódi és mégsem, minden változik a játék során, Dikun György színházában.

A színes, mesés, időként a titokzatosságba merülő színdarabok valótlansága varázslatos, az időben és térben távolodó, átalakuló apró részletek, mint egy kaleidoszkóp apró üvegtörmelékei, a képeken csodás ékkövekké válnak. Dikun György alkotásain a valóságot sajátos festői eszközökkel ábrázolja, egyedi megoldásokat alkalmazva alakította ki egyéni világát, kifejezés módját. Számos kiállítás résztvevője Franciaországban, Spanyolországban, Ukrajnában. Alkotásai megtalálhatóak magyar, ukrán, német, osztrák, francia, spanyol, orosz, izraeli és amerikai gyűjteményekben.

Szóljon hozzá!