ZETApress

hírportál

Lenergy ? Az Év Természetfotósa 2018

Az év természetfotói Magyarország 2018Immár 26. alkalommal írta ki a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A Lenergy ? Az Év Természetfotósa 2018. a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott ? tudtuk meg a tegnap délutáni sajtótájékoztatón.

A zsűri összesen mintegy 4000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat tegnap este adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói ? Magyarország 2018 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége, 27 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 26. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot, amely névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

Az idei pályázat is nagy csatát hozott, melynek eredménye, hogy ezúttal Potyó Imre nyerte el a legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és így először lett Az Év Természetfotósa. Az idei pályázat fődíját, egy Olympus OM-D E-M1MKII kamerát és a hozzá tartozó profii 4/300 mm teleobjektívet az Olympus Magyarországi Képviselete ajánlotta fel.

A héttagú zsűri elnöke: dr. Kalotás Zsolt természetfotós, Az Év Természetfotósa 2001. Tagjai: Bánkuti András, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, fotóriporter, Pulitzer-emlékdíjas; Dombovári Tibor Az Év Természetfotósa 2002; Heltai Csaba a National Geographic magazin művészeti vezetője; Kőműves Kata AFIAP fotóművész; Novák László természetfotós, Az Év természetfotósa 1995, 1997, 2000; Suhayda László természetfotós.

A zsűri Az Év Természetfotója kitüntető címet Nagy Bertold: Délutáni pihenő című alkotásának adományozta. Az év természetfotójának készítőjét idén a 220 Volt webáruház különdíjban részesíti. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállított és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata, összesen egymillió 220 ezer forintértékben. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Füssi-Nagy Regő nyerte. Az idei pályázat egyik új támogatója a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt, amely a Kezünkben a Föld-kategóriát támogatja.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely mától 2019. január 21-én hétfőig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai, idén is a 12 színes Canon ImagePROGRAF PRO4000 fotó és fine-art nyomtatóval készültek. A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón. Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói ? Magyarország 2018 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén ? és egyben a kiállítás megnyitóján ? mutattak be a közönségnek.

Technikai háttér-információk

A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetségének nem szűnő törekvése, hogy a természetfotózást egyre jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Az igazi természetfotós teljesítményt akarják kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért ? bár nem zárták ki a fizetős lesekből készült képeket ? Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vettek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei. A pályázat során ezúttal is nagy súlyt helyeztek a transzparenciára, ami az alábbi pilléreken nyugszik:

1. a beérkezéskor minden kép egyedi kódszámot kap, így a zsűri egyáltalán nem ismeri, nem látja a pályázó személyét; 2. héttagú zsűri értékel és minimum-maximum szabály szerint a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám mindig kiesik, még az esélyét is kizárva az esetleges részrehajlásnak; 3. az utolsó fordulóba kiválasztott (idén 385 db) kép esetében bekérik az eredeti kamera-RAW file-t, és a technikai ellenőrzés során megnézik, hogy a beadott pályamű (JPEG formátumú kép) előállítható-e a kiírásban meghatározott digitális feldolgozási eszközökkel; 4. élőben közvetítik a zsűrizés 2. és 3. fordulóját, és az eredményhirdetés után közzéteszik a 4. forduló felvételét is.

Szóljon hozzá!