ZETApress

hírportál

Tárlatpár a Műcsarnokban

Gaál József: Vezeklések kora című kiállítása és a Morph szobrászcsoport (Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás) közös tárlata látható tegnaptól november 11-én vasárnapig a Műcsarnok két szélső teremsorában. Az esti megnyitón Katona Lucia fényképezett.

Nem véletlenül rendezi egyszerre ezt a két kiállítást a Műcsarnok. Két hét múlva nyílik az épület középső teremsorában Rejtett történetek címmel a XIX-XX. század fordulóján kibontakozó életmódreform-mozgalmak és a művészetek kapcsolatát vizsgáló nagykiállítás, a két szélső teremsorban most nyíló tárlatok ehhez kapcsolódnak majd ? árulta el Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója.

A Morph csoportot eredetileg hat szobrász már kiforrott művészként alapította meg 2005-ben, közülük hárman ? Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás ? ma is rendszeresen állítanak ki együtt ? idézte fel Reischl Szilvia kurátor. A három alkotó nem kapott külön szekciókat, munkáikat mindhárom teremben együtt mutatják be. Közös vonás ugyanis, hogy szobrászként is mindannyian szorosan kapcsolódnak a festészethez. Ez a legszembetűnőbben Szabó Tamás sík képein figyelhető meg, de az anyagban helyet kaptak Mata Attila vázlatai, míg Kalmár János szobrait a rajzos vonalak kötik a festészethez ? hívta fel a figyelmet a kurátor.

Mata Attila elmondása szerint a variáció a Morph-csoport mindhárom tagjánál fontos rendezőelv, Kalmár János pedig az egymáshoz hasonuló energiákat emelte ki. Szabó Tamás hozzátette: a szobrászat igen munka- és költségigényes műfaj, ez is magyarázza a tárlaton felbukkanó kétdimenziós munkákat. További inspirációt adtak azonban édesanyja megtalált hímzései is, melyek a szoborszerű festményei kiindulópontját képezik ? számolt be a szobrászművész.

Gaál József a munkáiból Kondor-Szilágyi Mária által rendezett kiállításról elmondta: az anyag legkorábbi darabja a Nagy Moloch című 1988-as festmény, amelyet az erdélyi falurombolások ihlettek. Ezek mellett kapott helyet többek között a tárlat címadó sorozata, az 1991-es Vezeklések kora, amely egy olyan időszakban készült, amikor egész Közép-Európa forrongott, átalakulóban volt ? idézte fel a művész.

Az anyag kulcsművei mégis inkább fából készült és bőrrel, fémmel beburkolt fejek és maszkok: a Marszüasz-figurák, a Hermák, a Macula- és Imagio-sorozat, illetve a Bello Brutto és a Transhuman Fetish darabjai. A szintén három teremnyi kiállításon a legújabb, Persona Umbra című sorozat darabjai is láthatók, melyek a korábbi művekhez hasonló anyagokból készültek.

Szóljon hozzá!