ZETApress

hírportál

Kép-Regény-Történet Budán

Holnap zárul az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon című közös kiállítása. Az ünnepélyes eseményen bemutatásra kerül a kiállítás katalógusa, valamint lehetőség nyílik a tárlat szakvezetéssel való megtekintésére.

A kiadványt Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója és a kiállítás kurátorai ? Patonai Anikó Ágnes, Szép Eszter és Szűts-Novák Rita ? mutatják be.

Vannak, akiknek a képregény a szuperhősöket jelenti, másoknak kedves gyermekkori emlékeket idéz fel, és vannak, akik sosem olvastak képregényt ? fogalmaztak a Kép-Regény-Történet: A kilencedik művészet ikonjai című kiállítás kurátorai a tárlatról készült katalógusban. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállításáról készült kötetben a magyarországi képregény-történet két meghatározó időszaka kerül előtérbe, az 1957-től ’75-ig tartó adaptációs képregények ideje és a kortárs képregények.

Ahogy a kiadványban olvasható, a katalógus képanyaga hűen tükrözi a szemléletbéli változást, amely a képregények megítélésében zajlott az elmúlt évtizedekben. Az említett korszakok eltérő képregény-eszméjének reprezentálásán túl a katalógus kitekint a magyarországi képregény kezdeteire, valamint az adaptációs képregény-hagyomány tovább élésére. A kötet a képregény-történeti ritkaságok mellett több mint harminc kortárs magyar művész munkáját mutatja be.

A bemutató időpontja: július 26-a csütörtök 16 óra. Helye: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári palota, F-épület, V. szint, 516-os terem. Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.

Szóljon hozzá!