ZETApress

hírportál

Dömsödről Óbudára

Egy európai üvegstúdió Dömsödön69/70/85 | Egy európai üvegstúdió Dömsödön című kamarakiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor Óbudán a Korona téri Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban. A június 17-én vasárnapig látható tárlat kurátorai: Szilágyi B. András és Veress Kinga.

A Kultea Galériában rendezett kiállítás a Szilágyi-Kovács művészházaspár több évtizedes alkotótevékenységéből nyújt válogatást, változatos megmunkálási technikák, tárgytípusok felvonultatásával. Külön említésre érdemes Kovács Júliának a hazai üveg-design területén végzett munkássága. A művész a ’70-es években csatlakozott ahhoz a formatervezői irányzathoz, amely a magyar szilikát-designt ? ha rövid időre is ?, de Európa élvonalába repítette. Különleges tárgyak a design és a művészi üveg területéről, bemutatva e csodálatos anyagnak ? az üvegnek ? a sokszínűségét!

Az üvegművészet kedvelői közül sokan ismerik Báthory Júlia (1901?2000) munkásságát, aki az egész európai üvegművészetben kivételes életművet hozott létre. 1933 tavaszán alakította meg önálló műhelyét, a Szélkakas Stúdiót Párizsban, elsőként alkalmazta a homokfúvás technikáját művészi üvegmegmunkálásra, különleges csiszolási technikája egyedülálló volt. Hazatérését követően nagy szerepe volt a modern magyar üvegművészet oktatásának megszervezésében is.

Báthory Júlia nevelt fia, Szilágyi András és felesége, Kovács Júlia részvételével 1991-ben, 90 évesen újraindította stúdióját, amely az art deco és art modern egyik legjelentősebb üvegművészének vállalkozásából néhány év alatt európai színvonalú, és a magyar stúdióüveg szempontjából is fontos műhellyé vált. A Szélkakas újkori története a közös következtetésekre jutó művészek szövetségének, egyfajta művészi szellemiség megnyilatkozásának és továbbélésének krónikája.

Szóljon hozzá!