ZETApress

hírportál

Megnyílt az Egri Road Beatles Múzeum!

Péntek délután Bródy János Kossuth-díjas (Illés Együttes, 2000.) énekes, zeneszerző nyitotta meg az ország első, a világ negyedik Beatles tárlatát az egri Hotel Koronában ? tudatta Molnár Kata Orsolya, Birdie Communications. Fotóink Korsós Viktor felvételei.

Az Egri Road Beatles Múzeumot megrohamozták a rajongók: fantasztikus hangulatban telt a gyűjtemény első napja. Bródy János a megnyitón elmondta, a The Beatles jelentőségét nem lehet túlértékelni, hiszen nemcsak számtalan fantasztikus zenét, de egy igazi kommunikációs forradalmat is köszönhet a zenekarnak az utókor: a gombafejűek voltak az elsők, akik nem fellépéseikkel, hanem máig megunhatatlan stúdió felvételeikkel alkottak maradandót. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón Bányainé Micski Marianna, Molnár Gábor és Peterdi Gábor tulajdonosok és gyűjtők nemcsak az egri, de országos és nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődésre számító múzeum születésének viszontagságos történetéről meséltek. Több évnyi sikertelen próbálkozás után találtak ideális helyszínre a Hotel Koronában.

Mint március 25-én megírtuk, Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője a ’60-as évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie ? most ezek találtak végre méltó otthonra. Mivel a három szinten elhelyezkedő múzeum sem elég nagy a teljes gyűjtemény bemutatásához, a tulajdonosok biztosították az egybegyűlteket, hogy a kiállítás anyaga időről időre meg fog újulni.

A múzeum első napja fantasztikusan sikerült, a meghívott sajtómunkások és vendégek ? akik között számos közszereplő is volt ? után negyed 5-től a nagyközönség hat turnusban nézhette végig az interaktív kiállítást, ahol akár gitározhatnak is a látogatók. Czutor Zoltánt, a Belmondo frontemberét nem is kellett sokat biztatni a muzsikálásra, hamarosan a résztvevők együtt énekelték a Beatles legnagyobb slágereit. Hasonlóan remek volt a hangulat a Dobó téren is, ahol este 8-tól a The BlackBirds, a múzeum házi zenekara adott nagyszabású koncertet.

Szóljon hozzá!