ZETApress

hírportál

Beatles-múzeum Egerben

The Beatles2015 tavaszán az ország első állandó Beatles gyűjteménye nyílik Egerben ? jelentették be kedd este A Hard Day?s Night című film premier előtti vetítésén az Uránia Filmszínházban ? tudatta Molnár Kata Orsolya.

Egri Road néven ? mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal ? állandó Beatles gyűjtemény nyílik 2015 tavaszán a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A hírt Peterdi Gábor a tárlat egyik tulajdonosa jelentette be az idén ötven éves, digitálisan felújított A Hard Day?s Night című Beatles film premier előtti vetítését kísérő beszélgetésen. Rajta kívül Szikora Róbert és Környei Attila zenészek, valamint Molnár Gábor, a Hallhatatlan Beatles című könyv szerzője és a megnyíló kiállítása másik tulajdonosa mesélt a zenekarhoz fűződő élményeiről.

Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A kiállítás Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor utca 30-32-ben, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve a pincéjében kerül kialakításra. A szervezők a kornak megfelelő technikai színvonalon szeretnék végigvezetni a látogatót a zenekar történetén. A pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetőek, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat majd bele a látogató a zenekar műveibe.

A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek elhelyezésre. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja majd vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak. A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat.

A tervek között szerepel a ?60-as évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, angol nyelvű Beatles-kvízek, városi események szervezése is. A múzeum hivatalos zenekara az idén tíz éves The BlackBirds lesz. Az együttes fennállása során szinte az egész Beatles életművet feldolgozta, és egyetlen magyar zenekarként a nagy múltú liverpooli Beatles Fesztiválra is meghívást kapott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Beatlesek Egerben | ZETApress

Szóljon hozzá!