ZETApress

hírportál

Fényidézés a mélyben

FényidézésSzvet Tamás: Fényidézés című kiállítása nyílt meg tegnap este a Mélycsarnokban. A Műcsarnok legalsó szintjén április 26-án vasárnapig látható tárlatot Paksi Endre Lehel művészettörténész nyitotta meg.

2015 a Fény nemzetközi éve ? írtuk meg két héttel ezelőtt. A Mélycsarnok különleges, interaktív fényinstallációi a magyar fényművészet elmúlt 90 évébe nyújtanak ? szó szerint ? betekintést. A megjelenített emlékezések tükörfelületeken helyezkednek el a sötét térben, amelyeket a nézők elemlámpa segítségével vetíthetnek a falakra. A munkák időrendben sorakoznak, így minél beljebb halad a látogató, annál korábbi fényművészeti alkotásokkal találkozhat.

Szvet Tamás kifejezetten a Mélycsarnokba készített anyagtalan művei (fény-, digitális vagy virtuális munkák) technikai hordozó nélkül nem láthatók, nem érzékelhetők, elemlámpa nélkül láthatatlan maradnának. A művek ? fizikai értelemben ? nem léteznek. A tárlat kísérleti, beavatás jellegét erősít az is, hogy egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak a termekben. A fény jegyében történő alkotói válogatás ‒ a történeti és kortárs alkotók munkáinak megidézésével ‒ most a magyar művészet egy talán kevésbé látható vonulatát állítja középpontba, amely a művészet és tudomány egymást kölcsönösen inspiráló határvidékéről származik.

Szóljon hozzá!