ZETApress

hírportál

Vadászok a Hungexpón

Semjén Zsolt a megnyitónSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke nyitotta meg délelőtt a 22. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást a Hungexpo A-pavilon 106. standján. Szólt arról is, hogy Magyarország szeretne ismét vadászati világkiállítást rendezni.

Semjén Zsolt megnyitójában kiemelte: várhatóan még ebben az évben elkészül és az Országgyűlés elé kerül az egységes szemléletű vadászati, erdészeti és természetvédelmi törvény. Ez azért fontos, mert biztosítja az egyes területek zökkenőmentes, harmonikus együttműködését. A megnyitón részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökhelyettese, valamint több magyar és külföldi szakmai szervezet vezető tisztségviselője.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet: az FM-mel együttműködve az OMVV és a vadászkamara ? megkérdezve a magyar vadászokat és vadászatra jogosultakat ? elkészítette azt a koncepciót, amely lehetővé teszi, hogy szakmai alapon a vadásztársadalom véleményét figyelembe véve szülessen meg a vadászati törvény. A jogszabályban három fontos szempontot célszerű érvényesíteni, rögzíteni: elsőként, hogy háromezer hektár alá nem csökkenthető a vadászterület nagysága, mivel gyakorivá válna az úgynevezett átmenő vad lelövése, ami veszélyeztetné a magyar vadállományt. Ezt a vadászati hatóság területkijelölése garantálja majd az elképzelések szerint, az ökológiai szempontok figyelembevételével.

Emellett az üzemterv időtartamát és a bérleti időszak idejét is meg kívánják emelni az új törvényben 20 évre, gazdaságossági szempontok miatt. Az arasson, aki vetett, ez ugyanis rövidebb időszak alatt nem lehetséges. Továbbá a vadak esetében az elfiatalodás szembetűnő, ami a trófeák minőségének romlásában mutatkozik meg. Ezért a szakemberek szerint elkerülhetetlen a trófeabírálat szankciókkal való visszaállítása. Ez utóbbi esetben ? fogalmazott a miniszterelnök-helyettes ? nem a túlzott szigor a cél, hanem a magyar vadállomány minőségének javítását kívánják ezzel segíteni. Semjén Zsolt elmondta, hogy hazánk szeretne ismét vadászati világkiállítást rendezni 2012-ben, az 1971. évi ilyen budapesti esemény 50. évfordulóján! Jelezte még, hogy a vadkárbecslést ugyancsak egységes szemléletűvé kell tenni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: nem véletlen a FeHoVa iráni nagy érdeklődés Magyarországon, ugyanis mintegy 350 ezren horgásznak és mintegy hatvanezren vadásznak. Támogatásáról biztosította a miniszterelnök-helyettes javaslatát a budapesti vadászati világkiállítással kapcsolatban. Fontosnak tartotta, hogy azokat az eredményeket, amiket elért a magyar vadgazdálkodás, országnak-világnak meg lehessen mutatni néhány év múlva. Kitért arra is, hogy a 22 erdőgazdaság irányítása az FM-hez került, mely azt jelenti, hogy az agrárgazdaság, a vadászat, az erdészet szervezetileg is erősödött. A magyar természeti kincsek az országban jelentős potenciált jelentenek, amire ékes példa, hogy évente mintegy 25 ezer vadász érkezik külföldről Magyarországra. Mindez azt is mutatja, hogy a magyar vadgazdálkodás eredményei a világ élvonalába tartoznak.

Fazekas Sándor jelezte: a minisztérium szeretné elérni, hogy a gasztronómia keretében a magyar vadhús megkülönböztetett márkaként jelenjen meg a piacon bel- és külföldön egyaránt. A halgazdálkodásról pedig azt tartotta fontosnak elmondani, hogy komoly szabadidős tevékenységnek számít Magyarországon, mivel igen sokan űzik a horgászatot hobbiként. Ezért is tartotta fontosnak, hogy a nemrégiben elfogadott halgazdálkodási törvény garantálja a horgászsikereket. George Aman, a CIC elnökhelyettese üdvözölve a FeHoVa kiállítóit és látogatóit, Magyarországról, mint vadászati nagyhatalomról beszélt. Ezt alátámasztotta azzal is, hogy a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács végrehajtó bizottsága a február 15-én vasárnapig nyitva tartó FeHoVa idején hazánkban tartja ülését.

A megnyitó utáni vásárlátogatáson felfedeztem standján Palotás János üzletembert, egykori országgyűlési képviselőt, a Dominium Vini Borklub ? Üzleti Klub alapítóját. A tavaly nyári Nagy Keresés Napja ? Márkák és Minőség Napja című rendezvényükről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!