ZETApress

hírportál

Maillol-szobrok a Galériában

Medgyessy Ferenc: Kövér gondolkodóA holnapi Magyar Kultúra Napján Maillol hatása a magyar szobrászatra címmel új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában ? tudtuk meg a mai sajtóbejáráson az MNG Grafikai kabinetjében. Aristide Maillol művészete a modern magyar és európai szobrászat fejlődésében kiemelkedő szerepet játszott.

A Rippl-Rónai József és Aristide Maillol barátságát bemutató nagyszabású kiállítást kísérő kamaratárlat a francia mester magyar szobrászokra gyakorolt hatását ismerteti meg a magyar közönséggel. Maillol szobrászatának egyik legfontosabb vonása az archaizálás, a leegyszerűsítő, összefoglaló formázás. Ezt a művészeti felfogást leginkább az akt mint téma, motívum, szimbólum felhasználásával valósította meg.

A tárlat gerincét olyan kiemelkedő magyar szobrászok művei adják, mint Vedres Márk, Beck Ö. Fülöp, Medgyessy Ferenc és Ferenczy Béni. Az általuk készített, a francia mester művészetével összefüggésbe hozható szobrok és grafikák bemutatásával nagy adósságot törlesztünk. Hosszú évtizedek óta ez a Magyar Nemzeti Galéria első olyan időszaki kiállítása, amelynek kifejezett célja modern magyar szobrászati alkotások elemzése és nemzetközi kontextusban való értelmezése.

Szóljon hozzá!