ZETApress

hírportál

Fiatal tehetségek a Design Terminálban

Sipos Imre, EMMIA Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 2013-14. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak ? nyilvános eredményhirdetését követően ? több mint két- és félmillió forint ösztöndíjat osztott ki ma délelőtt a Design Terminálban.

Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, valamint a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár adta át a tehetséges fiataloknak, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak. A három első díjas közül B. Kiss Bálint (Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola) egy olyan, rendkívül kreatív, általánosan használható eszközt készített, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését, majd a tudással újabb eszközök létrehozásának élményét.

Az apaBoard nevű 0.5-ös verziószámú tanuló, oktató és kísérletezési eszköz felkeltette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem érdeklődését is. Németh Péter (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr) egy olyan pályát épített, melyen működés közben a cseppfolyós nitrogénnel lehűtött autó lebeg a mágneses pálya felett. Rozsnyik Szabolcs (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) pedig azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szén nanocső alapú kompozitra.

Az idén kiválasztott, legtehetségesebb 21 pályázat, az Egyesült Államokbeli ifjú tudósok olimpiáján 2. díjat kapott projekttel közösen ma este 18 óráig és holnap 10 és 16 óra között látható az Erzsébet téri Design Terminál I. emeletén. B. Kiss Bálint, Németh Péter és Rozsnyik Szabolcs Magyarország képviseletében részt vesz szeptember 19-24-e között Varsóban, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós pénz- és különdíjakért. A kiválasztott legtehetségesebb magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, illetve a London International Youth Science Forum-on versenyen.

Szóljon hozzá!