ZETApress

hírportál

Hamis vallomás

Solymosi Eszter emlékéreAz Arany János utcai OSA Archívumban tegnap este Soharóza nyitotta meg Németh Hajnal ? Kékesi Zoltán: Hamis vallomás című kiállítását. A megnyitó a Hamis vallomás (3. verzió) című kórus-performansszal kezdődött Soharóza előadásában. Kórusvezető Halas Dóra, szólista Bernáth Atom Tamás, Meszerics András és Jankó Dániel volt.

A Centrális Galéria december 15-én, vasárnapig látogatható Hamis vallomás című kiállításának témája az 1883-ban zajlott tiszaeszlári per, amely szorosan összefonódott a modern magyarországi antiszemitizmus születésével és később fontos eleme lett a szélsőjobboldal történelemképének és a rá épülő nemzeti mártírológiának. A Hangos hely című fotósorozat Solymosi Eszter, a Tiszaeszláron eltűnt lány mai, szélsőjobboldali kultuszát és a neki állított sírt dokumentálja. A Csendes hely 1 üres állapotában mutatja meg az egykori tárgyalótermet, a Csendes hely 2 a betonfallal körbevett, jeltelenül hagyott tiszaeszlári zsidó temetőt.

A kiállítás központi darabjai, a Hamis vallomás (a Verzió egy verziója) és a Hamis vallomás (3. verzió) Erdély Miklós klasszikus filmjének átiratán keresztül dolgozzák fel a per történetének egyik kulcsjelenetét. A két videón egy-egy kórus és a szólisták előadásában, két különböző változatban látjuk, amint Scharf Móricnak, a fiatal zsidó fiúnak betanítják a később többször elismételt vallomást. A kiállításon bemutatott fotók, videók és objektek az egyéni és a közösségi emlékezetet és identitást, az elsajátítás pszichológiai és kulturális folyamatait, az antiszemita tanúság és a nemzeti mártírológia sajáttá tételét vizsgálják.

A kiállítás keretében megrendezésre kerülő beszélgetések és előadások: november 28-án Kende Tamás, Kövér György, Stipta István: Vérvád-perek a modern korban ? A tiszaeszlári per társadalom- és jogtörténeti vonatkozásai. December 5-én Gwen Jones, Kékesi Zoltán: Újratermelés ? A tiszaeszlári per szélsőjobboldali recepciója 1989 után. December 12-én Véri Dániel: A Sakter-polkától az Egészséges Fejbőrig ? A tiszaeszlári vérvád zenei szubkultúrái Németh Hajnal, Kékesi Zoltán: Hamis vallomás ? verziók és opciók. December 15-én Fischer Iván: Vörös Tehén ? Az operáról készült felvétel vetítése.

Szóljon hozzá!