ZETApress

hírportál

Moszkva tértől Széll Kálmánig

Sikeresen lezárult a Széll Kálmán tér átépítésére kiírt urbanisztikai és építészeti tervpályázat. Célja olyan tervek születése volt melyekkel a korábbi Moszkva tér vonzó és korszerűen kialakított köztérré válhat, amellett hogy továbbra is betölti Közép-Buda legfontosabb közlekedési csomópontjának szerepét.

A beérkezett 23 pályamű közül az Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft. által beadott tervet választotta legjobbnak a Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója részvétele mellett működő értékelő bizottság ? tudtuk meg az Erzsébet téri délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett. A tervpályázatra beérkezett munkákat mától január 20-án, vasárnapig a Design Terminálban rendezett kiállításon mutatják be a nagyközönségnek.

Díjazásukra bruttó 22 millió forint állt rendelkezésre, melyből az I. helyezett nyolc-, a II. hat-, a III. két és fél-, a IV. két-, az V. másfél-millió forintot kapott. További két pályaművet egy-egymillió forintért vásároltak meg. A tárlathoz kapcsolódóan Móricz Simon: MOSZKVA TÉR 2004-2005 című fotósorozatát is megtekinthetik az érdeklődők. Az eredményhirdetéssel egybekötött megnyitó kezdete este 18 óra az Erzsébet téri Design Terminálban.

A kiállítás nyitóünnepségén köszöntőt mond Dr. Szeneczey Balázs, a Budapest Fővárosi Önkormányzat városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója. Az esemény háziasszonya: Teszári Nóra, a Design Terminál szóvivője lesz. Többen szerettük voltunk megtudni, hogy a tegnapi főpolgármesteri felvetés kapcsán mi lesz májustól a HÉV sorsa, de a főváros illetékesei erre ma nem akartak válaszolni.

A kiállításhoz szakmai programok is kapcsolódnak. Január 9-én, szerdán 18 órakor: Vélemények a Széli Kálmán térről ? a díjazott pályázatok bemutatása és szakmai elemzése. Január 15-én, kedden 18 órakor: Buda szíve és a Kalef a ’60-as években ? beszélgetés Markó Györggyel, a Kalef című könyv szerzőjével. Január 16-a, szerda 18 óra: A funkció megtartása, vagy fejlesztés? ? Kerekasztal-beszélgetés a Széll Kálmán tér jövőjéről. Január 17-e, csütörtök 19 óra: A Moszkva tér című film vetítése, utána Moszkva tér retro buli a Design Terminálban.

Szóljon hozzá!