ZETApress

hírportál

Újborokat (j)ósajtokkal!

Újborok olimpiája ? olimpikonok újbora a mottója a IX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválnak, mely a jövő hét végén, november 24-25-én lesz a városligeti Vajdahunyadvárban ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Ferencz Vilmos fő-szervezőtől, a vajdahunyadvári Vadászteremben Andrásfay Szerencsi Ödön szavalatát követően. Fotóink Lantai József felvételei.

Dinamizmus és prémium minőség ? ez jellemzi az idei újbort, csakúgy mint a Magyar Olimpiai Csapat 2012-es nyári teljesítményét. Nemzetünk méretéhez képest egyedülálló bor választékkal dicsekedhet. Nemzetünk méretéhez képest óriási sikert el a londoni olimpián és egyedülálló sporteredményekkel dicsekedhet. Csak emlékeztetőül: 18 éremmel (8 arany, 4 ezüst és 5 helyett 6 bronz, mivel Hatos Gábor birkózónk a doppingvétségen kapott ellenfele miatt az 5. helyről előrelépett a harmadikra) Magyarország az előkelő 9. helyen végzett az éremtáblán 204 ország között.

Megtiszteltetés számomra, hogy felkértek az újborverseny fővédnökének a IX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon. Külön i számomra, hogy a magyar sportolók tiszteletére, valamint a londoni olimpiának és paralimpiának köszönhetően 8+2 újbort választanak Magyarország legjobb nedűjének. A magyar olimpikonok nyolc, míg a paralimpikonok két aranyérmet nyertek Londonban. Legyünk büszkék nemzeti értékeinkre, legyen szó a borról vagy a sportról! A bortermelésnek és a sportnak közösségépítő szerepe van. A vajdahunyadvári fesztivál kiváló lehetőséget biztosít a borkultúra és az olimpiai eszme találkozására. Érezzék jól magukat a finom italok ízlelése közben! ? írta Borkai Zsolt, az 1988-as szöuli nyári olimpia tornászbajnoka, a MOB elnöke, Győr város polgármestere.

Minden év novemberének utolsó hétvégéje hagyományosan a Magyar Újbor és a Sajt Napja és a Vajdahunyadvárban a Boldog emberek találkozási pontja lett. Az új évjárat mindig egy új ígéret. Novemberre már bemutatkoznak az idei borok, és élvezhetjük az Újborok különleges ? virág és gyümölcsös ? elsődleges illatát és friss ízét, zamatát melyhez, nagyon jól párosulnak a Kiváló és Különleges Fűszererezésű Kézműves Sajtok.

2012. különleges évjárat volt. A londoni nyári olimpia kiemelkedően sikerült számunkra, a magyar sportolók kiválóan teljesítettek. Most a borászokon a sor, hogy bemutassák az idei eredményeket! Olimpikonjaink tiszteletére ezáltal a Magyar Olimpikonok Újbora-címet kapják az újborverseny legjobbjai, Magyarország Legjobb Újbora 2012. díjazottjai, mely borokat az olimpikonok személyes részvétele mellett mutatnak be.

Programok: November 24-én, szombaton 10-től 18 óráig újborok és sajtok kóstolója lesz. 11 órakor kezdődik a Fesztivál ünnepélyes megnyitója és a magyar olimpikonok köszöntése, a Sajtlovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend ünnepi felvonulása. November 25-én, vasárnap 10-től 18 óráig folytatódik az újborok és sajtok kóstolója. 11 órakor a IX. Magyarországi Újborfutam, a Magyarországi Borrendek Országos Találkozója, a Jubiláló borrendek köszöntése, a fotópályázat nyerteseinek eredményhirdetése és az ünnepélyes borrendi avatás lesz. 15 órakor kerül sor az adventi újbor és sajt szentelésére.

Minden évben a Fesztiválunk egy nemes ügy mellé áll, idén a belépőjegyekből származó bevétel egy részét Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékszobrának támogatására ajánlják fel. A rendezvény a helyszínen váltható 2000 forintos belépőjeggyel látogatható, mely magában foglal újbor és sajt kóstolásokat is, továbbá Magyar Mezőgazdasági Múzeum tárlatára is érvényes. A látogatók egy fesztivál lógóval ellátott poharat kapnak ajándékba. A bor és a sajt e két termék isteni csoda, mely évezredek óta egészségünket szolgálja. Tegyünk minél többet az egészségünkért! ? Nagyobb társaságban húsz-harminc ember mindig igyon újbort! ? vallja Hamvas Béla.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Olimpikonok újborokkal | ZETApress

Szóljon hozzá!